Професионална мрежа

ProИнтервю

  • Красимира Райчева - мениджър на Visa Европа за България
  • Красимира Райчева

    България / гр.София

    Красимира Райчева е мениджър на Visa Европа за България. Нейната роля е да развива продуктите и услугите на Visa Европа сред финансовите институции у нас. Тя управлява отношенията на компанията с банките и други организации, които предлагат безналични разплащания.

Красимира ръководи въвеждането на иновативните продукти на Visa Европа в България, сред които безконтакти, мобилни и разплащания от човек на човек. Тя работи за Visa Европа от края на 2004 г. Преди това е ръководила множество проекти на IBM в банковия сектор. Има опит и в търговска банка като началник-отдел „Картови разплащания”.

Красимира притежава магистърска степен по „Електроника” от Технически университет – София и Магистърска степен по Project management от George Washington University. Завършила е мениджмънт в Henley Management College.
Милена Богданова
Водещ на
ProИнтервю

Свържи се
Вашите въпроси и отговорите на Красимира Райчева
Симона Георгиева от гр.София, България
Директор Маркетинг и Реклама, Freelancer
1
Често се спори в кои случаи и колко лева се взема на трасакция - примерно при покупка на дрехи или хранителни стоки в магазин? Бихте ли обяснили как се формира таксата и колко е?
много отдавна
Красимира Райчева Повечето банки не изискват от клиентите си такса за заплащане за стоки и услуги в търговската мрежа (на т. нар. point-of-sale или POS терминали). Това важи както за плащане с въвеждане на PIN код, така и за безконтактно плащане, което се извършва само при допиране на картата до специалния терминал – бързо, лесно и удобно. Ето защо препоръчваме на потребителите да заплащат за използваните стоки и услуги директно с техните карти, не да теглят пари от банкомат. много отдавна
Антония Симеонова от гр.София, България
собственик, Freelancer
2
Как се разви онлайн разплащането през последната година както в България, така и в Европа?
много отдавна
Красимира Райчева На територията на Европа както броят на транзакциите, така и сумите, които хората заплащат в интернет, нарастват ежедневно. През 2012 г. онлайн разплащанията с карти Visa в на територията на Стария континент за първи път надхвърлят 200 млрд. евро (достигат 212 млрд. евро) и съставляват повече от 20% от обработените транзакции на компанията.

В България наблюдаваме идентична тенденция. Хората все по-често използват картите си за пазаруване онлайн, като така пестят време и си гарантират удобство.

Очакваме тази тенденция да продължи. Затова и голяма част от най-новите продукти на Visa се стремят да отговорят на желанието на хората да пазаруват онлайн. Сред тях е първият интегриран дигитален портфейл на компанията V.me by Visa, който тази година ще бъде на разположение на потребителите във Великобритания, Франция и Испания.

Visa Европа прогнозира, че до 2020 г. една трета от европейските потребители ще използват портфейла V.me by Visa.
много отдавна
Петър Маринов от гр.София, България
управител-собственик, Къща за гости СЛАВИ
3
Здравейте,
Кога ще се премахнат магнитните ленти от дебитните карти?
много отдавна
Красимира Райчева Чип технологията вече е водеща в Европа. Visa Европа полага допълнителни усилия да насърчи приемането й от пазара.

С тази цел разработихме картата V PAY, която използва единствено чип. Към м. септември 2012 г. в Европа са издадени 23 милиона такива карти, част от тях – в България. Нашата цел е до 2015 г. в Европа да бъдат издадени 90 милиона V PAY карти.

Досега сигурността на картата V PAY не е била подлагана на съмнение. Когато потребителят използва V PAY, всички извършвани от него транзакции, които изискват авторизация, се обработват чрез чипа на картата. Така скимирането е невъзможно. Благодарение на вградения чип измамите с дубликати също са неосъществими. V PAY е лесна за използване на сигурна международна карта за ежедневно използване. Надяваме се, че с течение на времето все повече хора ще се възползват от преимуществата й.
много отдавна
Венцислав Михайлов от гр.Крумовград, България
Редактор, Резон ООД
4
Какви иновативни продукти можем да очакваме от Виза за българския пазар?
много отдавна
Красимира Райчева През 2013 г. Visa ще продължи да предлага своите иновативни услуги в България, като стартира пилотен проект с разплащания от човек на човек (P2P payments). Те позволяват на притежателите на карти Visa да изпращат пари до всяка точка на света лесно, бързо и сигурно, директно от своя смартфон. За целта е нужно да знаят единствено мобилния номер или номера на Visa картата на получателя на превода.

През 2013 г. ще продължим да популяризираме безконтактните разплащания на българския пазар. При тях транзакцията се извършва само с доближаване на картата до специалния терминал, без въвеждане на ПИН код. Това е възможно само за малки суми – в случая на България, до 50 лв.

На територията на цяла Европа към септември 2012 г. има издадени 46,8 милиона безконтактни карти. Транзакциите се увеличиха четирикратно спрямо предходната година – успех, който Visa Европа очаква да повтори през 2013 г. Бързината и удобството на безконтактните плащания им печели все по-голяма популярност и у нас, която очаквам, че ще продължи да нараства в бъдеще.
много отдавна
Мирослав Славов от гр.София, България
Продавач Консултант, Кенар ЕООД
5
какво е виза европа,от къде мога да поръчам,ккъде мога да използвам
много отдавна
Красимира Райчева Visa Европа е технологична компания за разплащания, собственост и функционираща чрез своите банки-членове и други доставчици на услуги за разплащания от 36 държави в цяла Европа.


Visa Европа използва последните иновативни технологии, за да създаде услуги и инфраструктура, които да позволяват на милиони европейски потребители, бизнес организации и правителства да осъществяват електронни разплащания. Нейните членове – банки и други финансови институции - издават карти на хората, които имат желание да ги използват, привличат нови търговци към мрежата, в която се предлага възможност за безналични плащания, и определят таксите за ползвателите на услугите.


В България можете да поръчате продуктите с марка Visa от някоя от финансовите институции, които издават карти. Списък с тях е наличен на сайта на Visa Европа, www.visabg.com Можете да използвате картите, за да правите плащания и да теглите пари по целия свят.


Visa Европа е различна от Visa Inc., макар че двете компании работят в партньорство, за да гарантират глобалните разплащания с карти Visa. Visa Европа, чиято централа е във Великобритания, отговаря за европейския пазар. Като силно ангажирана европейска платежна система Visa Европа е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно. Тя работи за осъществяване целта на Европейската комисия да създаде истински вътрешен пазар за разплащания. Повече информация е достъпна на адрес www.visaeurope.com
много отдавна
Иван Беловеждов от гр.София, България
Търговски Партньор, Крестън БуМар - СО ЕООД
6
Моят въпос може би ще ви шокира, но какви са възможностите за работа във Виза, и по специално в Българското й поделение?
много отдавна
Красимира Райчева В момента около 2 400 човека работят за Visa Европа. По-голямата част се намират в централата в Лондон, но имаме служители и в офисите ни в цяла Европа. Техният брой варира според размера на пазара и неговите специфични нужди. Повече информация за свободни работни позиции можете да откриете на нашия сайт, www.visaeurope.com

Ако сега започвате кариерата си, препоръчвам ви да проверите условията да се включите в нашата стажантска програма в централата в Лондон. Нейната цел е да помогне на млади хора, които сега завършват гимназия, да се адаптират към трудовия пазар.
много отдавна
Галерия
Търсене в интервютата
Какво е Pro Интервю?
ProИнтервю е нова форма на интервю, непозната и невъзможна до сега в България.

Това е on-line интервю, с продължителност една седмица.

Въпроси може да задава всеки член на професионалната мрежа Probook.

Интервюираният отговаря директно, а задаващият въпроса има право на допълнителни уточнения и въпроси.

Водещият има задължението да не допуска дублиране на въпроси и нецензурно съдържание.