Професионална мрежа

ProИнтервю

  • Светлозар Петров - управител на JobTiger
  • Светлозар Петров

    България / гр.София

    Светлозар Петров е управител на JobTiger. Създател на "Национални дни на кариерата"-най-големият форум за студентски стаж и кариера. Той е и член на настоятелството на Американския университет в България, член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието, един от създателите на Клуба на корпоративния дарител и доскорошен член на борда на директорите на Българския дарителски форум. Той е човекът спомогнал най-много за създаването и развитието на кариерните центрове във висшите училища в България.

В миналото Петров е консултирал изграждането на мениджърска информационна система на ДКЕВР. Трудовият му път започва в Австрия като конструктор в редица строителни и архитектурни фирми. Образованието си е получил в УАСГ и ТУ-Виена. Бранд мениджър на годината 2006 за налагане на e-brand.
Милена Богданова
Водещ на
ProИнтервю

Свържи се
Вашите въпроси и отговорите на Светлозар Петров
Милена Богданова от гр.София, България
главен редактор, Резон ООД
1
Здравейте, господин Петров!
Благодаря, че приехте поканата да участвате в ПроИнтервю.
Бихте ли разказали какво ново могат да очакват студентите на тазгодишното издание на "Национални дни на кариерата"?
много отдавна
Светлозар Петров Благодаря за поканата и за въпроса.
"Национални дни на кариерата" е традиционно събитие на което студенти и млади специалисти се срещат с работодатели с цел започване на работа или стаж.
Най-важните ползи за един студент са:
- Започване на работа или стаж. Това е основната полза. Всяка година приблизително един от 6 посетители постига това;
- "Сверяване на часовника" - студентите виждат какво изискват едни от най-добрите компании в България. Така могат, докато са още в етап на следване, ако им липсва нещо, да го наваксат;
- Запознаване с дейността на отделните компании. Това е много полезно за вземането на решение в какви и кои компании искат да намерят бъдеща реализация;
- Неформална среща с работодателите. По принцип всеки се притеснява от интервюта. Тук студентите имат възможност в неформална обстановка да поговорят със служителите човешки ресурси и да придобият безценен опит в тази насока.
Комбинацията от тези ползи прави форума уникален за младите хора с оглед на бъдещата им реализация и кариера.
Тази година допълнително посетителите ще могат за се запознаят с програмата за младежка мобилност на ЕК "Младежта в движение" и с възможностите за учене и работа в чужбина, която тя дава.
много отдавна
Антония Симеонова от гр.София, България
собственик, Freelancer
2
С какво работодателите могат да задържат младите българи на работа тук?
много отдавна
Светлозар Петров Много интересен въпрос.
Първо да уточня, че кариерата е строго индивидуална. Т.е. за всеки човек тя е нещо различно. Допълнително разбирането ни за кариера е динамично - изменя се в годините.
От тази гледна точкa младите хора имат много възможности да започнат кариера в страната, да придобият практически знания и умения.
Не бива да забравяме и че в България работят много мултинационални фирми, където се работи по обичайнните европейски и световни стандарти, както и има все повече български компании, които също спазват тези стандарти. Кариерата в България не е невъзможна, нещо повече - тук младите хора имат възможност за много по-бързо израстване, отколкото в чужбина.
много отдавна
Антония Симеонова "Тук младите хора имат възможност за много по-бързо израстване, отколкото в чужбина". Безспорно е така, но в такъв случай възниква вечният въпрос - пари или кариера. Вие познавате фирмите, които ще участват в "Дни на кариерата". Според Вас, те биха би били склонни да платят, защото несъмнено част от младите биха останали в България, при едно по-прилично заплащане вместо да бягат в чужбина? много отдавна
Светлозар Петров Още една наболяла тема.
Истината е, че въпросът не е пари или кариера. Парите идват с кариерата. И колкото по-бързо я направим, толкова по-бързо ще дойдат и парите. Няма фирма, която да е готова да плаща повече на даден човек, отколкото той изработва.
В този смисъл дилема няма. Въпрос на информация е в различните професии къде кариерата ще се развие по-бързо - в България или в чужбина и в коя (кои) държава. Естествено влияние играят и езиците, които конкретния студент владее. От там идва и избора.
Понеже пазарът на труда принципно функционира, компаниите също определят стажантските и стартовите заплати на пазарен принцип, така че те, като цяло, са съобразени с всичко описано по-горе.
много отдавна
Здравко Федушев от гр.Лясковец, България
Supervisor ; Team Leader, Allegro group Bulgaria LTD
3
Добър ден, господин Петров!
Въпроса ми е относно изданието "национални дни на кариерита". Проблема на хора като мен е,че трудно си намират стаж докато са студенти тъй като са от по-малки градове (примерно област Търново), докато столицата и по-големите градове предлагат много повече възможности и то с платен стаж. Защо например фирми и банки с офиси в цялата страна, ще участват на форума с щандове само в София или Варна? След като могат да предложат стаж и работа и в останалите си офиси от клоновата си мрежа. Тоест могат да имат по един представител и в по-малките градове където ще се проведе форума. Иначе поздрави за това събитие за което научавам чак тази година и дано се развива с времето повече и участват по-голям брой фирми и да не забравят,че България не е само София.
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Изборът къде да се представят правят самите фирми според плановете си за лятото, стажантската си програма, натовареността им и още доста фактори.
Исторически има много банки, които са правили такива програми за клоновете си в цялата страна. Какво ще предложат тази година, ще разберем на самия форум.
Директната среща има своите предимства и е препоръчителна, но вече широко се ползва кандидатстването по e-mail, така че ако следите сайтовете им, както и сайтовете за работа, имате своя шанс, даже и да нямате възможност да пътувате в тези дни.
много отдавна
Здравко Федушев Благодаря за отговора! Да, аз следя и кандидатствам когато се обявят. Просто видях фирми към които имах интерес, но ще са в големите градове само, без Велико Търново. Но въпреки това ще посетя форума, а останалото ще стане чрез интернет. Поздрави още веднъж и благодаря за насоката! много отдавна
Светлозар Петров Благодаря и успех! много отдавна
Димитър Борисов от гр.Пловдив, България
Психолог, Групова практика за специализирана психиатрична помощ Адаптация ООД
4
Здравейте г-н Петров,
бих искал да Ви попитам дали при кандидатстване за работа има тенденциозно отношение към кандидати, които са завършили висшето си обр. в чужбина, а не в България. Тоест не се ли гледа по-скоро глобално на рейтингите на университетие, отколкото да се взимат предвид личносните и професионални качества на кандидатите?
Аз лично съм завършил психология бакалавър и сега взимам магистртура към НБУ.
Благодаря Ви.
Димитър
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Като цяло не бих казал, че има някаква тенденция в тази насока. Важното е съответния кандидат да избере правилно компаниите, където кандидатства. Например, по-лесно би била приета кандидатурата му в компания, идваща от държавата, в която е завършил висшето си образование. Много от българските компании също с удоволствие биха назначили такива хора.
Най-важното е, че и едните и другите имат предвид при решението за назначени по-скоро личностните и професионални качества на хората, отколкото университета, в който са учили.
много отдавна
Христо Стоянов от гр.Шумен, България
Мениджър Човешки ресурси, Теси ООД
5
Здравейте г-н Петров,
Въпросът ми е свързан с бързите промени в начина на мислене, търсене на работа и кариерно разветие в младите хора, завършващи висше образование в България. Според мен това като цяло се променя в рамките само на 1-2 години. Много често работодателите и колегите специалисти ЧР не успяват да усетят и "настигнат" тези бързи промени. Това води до чесит разочарования в двете страни. Имате ли такива наблюдения, може ли да отговорите сравнително кратко и да посочите други Ваши изяви по тази тема. Предполагам, че през годините имате преки наблюдения точно от форум "Кариери".
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Много хубав и навременен въпрос. Действително последните 23 години в България са белязани от прехода и промените, които преживяхме всички ние. Един от резултатите е много по-бързите промени и във възпитанието, ценностите, разбиранията и очакванията на младите хора. Имаме много по-честа и не плавна промяна от обичайното и това е факт, с който и като родители и като работодатели трябва да се съобразяваме. Обичайно е фирмите, които по-малко работят с млади хора, да пропускат понякога тези промени. От друга страна JobTiger е организатор или съорганизатор на почти всички дни на кариерата през цялата година или най малко участва в тях. Средно имаме поне по една среща на седмица със студенти.
В случай на осъзната нужда от нашите клиенти и на изказано желание, ние се опитаваме да ги насочим и да им помогнем в ориентацията на конкретната ситуация на пазара.

Един пример повече. В HR средите често се говори, за необходимите промени, наложени от идването на т.нар. поколение Y в работоспособна възраст, как да се подготвим и т.н. Проведеното през 2012 година изследване Топ ИКТ работодател (http://topictemployer.bg/) показа между другото, че поколението Y вече е на работа.
много отдавна
Петя Красногорска от гр.Бургас, България
Управител, Делтатур ООД, х-л Селена, гр. Созопол
6
Здравейте, г-н Петров!
Редно ли е при организирането на стажантски програми да има първоначален период без заплащане?
Ако отговорът е да ,какъв е оптималния срок ?
От къде можем да почерпим опит в тази област?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Накратко - в българското законодателство няма предвиден случай на работа без заплащане, включително и стаж.
Има възможности за безплатни обучителни програми, но това е друго.
много отдавна
Ивайло Павлов от гр.София, България
7
Здравейте г-н Петров,

Бих се радвал да внесете малко повече яснота отностно пазара за работа в България.Колко процента от обявите за работа са реални и наистина се търсят хора които да бъдат назначени? Съществуват ли скрити обяви които са за специални хора? Какъв е начина един специалист с над 10г.стаж в IT сектора да си намери работа от обява поместена в интернет пространството? Само хора до 29г ли могат да работят в БГ или наистина се търсят специалисти?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Това, което мога да кажа е, че в JobTiger се стараем обявите за работа да отговарят на реални работни места.
Фирмите, особено големите, не биха си позволили да публикуват обява, без да имат нужда от хора. Факт е също, че понякога, особено в ситуация като сегашната, се случва определени проекти да бъдат забавени или направо спрени още преди да е завършил процеса по подбор. Но такива случаи напоследък са много по-малко от 2009 - 2010 година, да речем. Според мен пазарът отива бавно към нормализация.
Скрити обяви по правило при нас няма. Когато фирмите се обърнат към JobTiger, те вече са изчерпили бързите и евтини начини за намиране на хора (собствени бази данни, вътрешна промоция, вътрешна препоръка и т.н.) и са преминали към публично обявяване на работното място което е по-бавен и трудоемък процес, следователно и по-скъп.
Последната част от въпроса - относно ИТ сектора. Той действително се развива добре и има определена нужда от специалисти. Има обаче един детайл. Не всички ИТ специалисти са еднакво търсени в последните години. Акцентът е върху разработчиците на софтуер, а доста по - малко е търсенето на системни администратори, например (един обстоен преглед на обявите би ви ориентирал в детайли). Така че зависи каква конкретна специализация имате, дали имате желание за доквалификация и колко бързо можете да го направите. Голямо значение играят и езиците, които владеете.
Иначе спокойно твърдя, че няма проблеми с възрастта на кандидатите в ИТ сектора, а единствено с конкретните знания и умения.
много отдавна
Ивайло Павлов От скромният ми опит от явяване на интервюта и от разговорите ми с менажери съм "приятно" изненадан че масово се вземат стажанти а не утвърдени специалисти които съм им твърди скъпи.

А колкото до преквалификация всеки е готов да се преквалифицира но с курсове от 3-6месеца не е възможно да се преборим с кандидат който има 10г опит в тази област. Моят опит е в телеком сектора.В момента се търсят програмисти и QA специалисти. Трудно бих станал читав програмист с 6 месеца курсове.:)) Всеки е силен там където му е опита..колкото до езиците имам опит с тях. Мисля че само със знания и собствени сили е твърде трудна реализацията.Бях идеалист и го вярвах но вече съм реалист и не вярвам.Случвало се е да бъда на интервю в някой от телеком операторите и да знам малко повече от интервюиращите...:)
Явно освен собствени сили и знания на кандидатите им трябва и още нещо..Бих се радвал да кажете какво е ,ако го знаете след като имате изклщчително богат опит в сверата на пазара за работа?
много отдавна
Светлозар Петров Единият съвет, който бих могъл да ви дам, е да подбирате внимателно позициите, за които кандидатствате. Ако кандидатствате за позиции, за които сте свръхквалифициран, нормално е да се състезавате с по-млади и неопитни колеги.
Друго много важно е, да подбирате и фирмите, в които кандидатствате, според техните практики и отношение към кандидатите и служителите. Тази информация е сравнително лесно да бъде намерена.
Говорете максимално с бивши колеги, приятели от бранша, че си търсите работа и каква работа търсите. Това помага много при по-опитните хора.
Тези три неща биха ви спестили ситуации като описаните от вас. Наистина е жалко да го чуя.

И накрая - малко късмет също би бил от полза. Пожелавам ви го.
много отдавна
Петя Михайлова от гр.Сливен, България
Търговски консултант, Мобилтел ЕАД
8
Здравейте,г-н Петров!
Бих искала да Ви попитам,каква работа препоръчвате за хора с моя "статус":средно образование(гимназия),стаж в ресторантьорството извън страната(5-6г.),завърнала се в България с идеята да завърша по-висока образователна степен..,сега?Каква насока бихте ми дали?
Благодаря за Вашето внимание!

П.П. На 27 години съм.
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
В профила ви виждам, че сте завършили и УХТ със степен бакалавър.
Аз бих ви посъветвал да да опитате да стартирате кариерата си по специалността, ако и със закъснение. Това ще ви даде шанс за по-добро бъдеще.
Същевременно ще имате две големи предизвикателства. Първото е преместване в град, в който можете да намерите сравнително добре платена работа по вашата специалност. Втората е преборване с колегите, които не са си прекъсвали стажа за същото това място. Тук познанията на езици биха могли да са ви от полза (със сигурност поне гръцки).
Същевременно пак можете да продължите образованието си, което със сигурност ще ви е от полза. Може би това също ще изисква преместване в съответния град.
много отдавна
Владимир Колев от гр.София, България
Мениджър, Привилидж 2006 ЕООД
9
Здравейте!
Какво мислите и какви мерки вземате за да престанат да се срещат обяви за работа без обявена работна заплата? Както знаем на трудовия ПАЗАР основната стока е труда на хората. И като всеки пазар за да бъде нещо СТОКА то трябва да има обявена ЦЕНА. Масова практика у нас е да се обявяват работни места с неясна работна заплата, т.е. търгове. Вашия сайт Джоб Тайгър търг ли е или сайт за предлагане на работа? Защо съществуват обявени работни места без обявена очаквана работна заплата и докога? Мисля че това е основния недостатък на системата и затова в момента сме най-бедната страна в Европа понеже няма конкуренция на трудовия пазар. Работодателите участват в търг на който печелят най-ниско продаващите се работници. Това не е реален пазар на труда. Какво е вашето мнение?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Още един наболял въпрос. Публикуването на заплатите в обявите за работа е привилегия на по-развитите и спокойни икономики, каквато ние все още нямаме, за съжаление.
Какви са причините да не се публикуват заплатите? Обикновено това се прави заради конкуренцията - за да не се знаят нивата на заплащане и допълнителните възнаграждения в съответните фирми. Често заплатите са и фирмена тайна.
От друга страна големите и добре организираните фирми имат ясно разписано заплаще за съответните позиции, което строго се спазва. Така че в това отношение не става дума за търг или пазарлък.
В последните години доста се усложниха също така системите на възнаграждение (основна заплата, бонуси при определени условия, допълнителни придобивки, като допълнително здравно осигуряване, ваучери и т.н.). В такива случаи по-добра ориентация би била годишната заплата (с уговорката, че има парична и непарична част) и предполагам че рано или късно ще се наложи тази система на обявяване на заплащането.
Конкуренция на трудовия пазар има и тя не е малка, особено за специалисти с определени квалификации, така че предполагам и това ще се случи скоро.

Какво прави JobTiger? Ние, доколкото ми е известно, сме единствените, взели реални мерки по този въпрос. Давахме отстъпка от 25% от цената на обявата, ако работодателя изпише заплатата в нея. Сами разбирате, че това е доброволна загуба на приходи, която беше единствено в посока по-голяма прозрачност и развитие на пазара на труда.
С развитието на кризата, ние също се принудихме да реагираме и през 2009 година въведохме безплатни обяви за нашите клиенти, с което тази програма загуби привлекателността си за фирмите (25% от 0 лева са 0 лева) и програмата отпадна от само себе си.

И накрая - пазарът на труда е реален и работи, това е само един детайл от него (ако и разочароващ) и моят съвет е да не позволявате това да ви обезверява.
много отдавна
Георги Георгиев от гр.София, България
Web developer, Резон ООД
10
Здравейте г-н Петров,

Интересува ме, кои са сферата на работа в които има най-голямо търсене на кадри (било то утвърдени специалисти или стажанти)?

Имате ли пряка връзка с ръководствата на висшите училища в България и работи ли се за промяна на учебните програми, специалностите и броя на приетите кандидати спрямо нуждите на бизнеса?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Най-голямо търсене и най-много незаети места има в ИТ сектора. Това е ситуацията от няколко години насам. Голям недостиг има и в контактните центрове - хора, особено с познаване на редки езици, са доста търсени.
Като цяло ние имаме пазар на труда, които се характеризира с относително висока безработица и в който в същото време има десетки хиляди незаети работни места поради липса на специалисти с подходяща квалификация. На пръв поглед изглежда странно, но е факт.

Относно промяната на учебните програми. Има такива настроения и опити през годините, в които съм вземал участие. Промени, като цяло, се случват, ако и бавно и неравномерно. Тук мога да кажа нещо повече от опит - понякога трябва и по-адекватна реакция от заинтересованите бизнеси и по-голяма ангажираност от тях в подкрепа на процеса, за да може той да върви гладко и в "правилната" посока.
много отдавна
Красимир Веселинов от гр.София, България
ИТ Мениджър, СТОМ ООО
11
Здравейте г-н Петров,
моят въпрос е :

Помага или пречи, при намирането на нови възможности за кариерно развитие това, че човек притежава опит на ръководни позиции.
При това разгледано в конюнктурата на българския трудов пазар и свързано с (народо)психологията на наемащия, трудовия ресурс.

Благодаря и Ви желая успех в начинанията!
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Съвсем кратък отговор. Ако след като сте били на мениджърска позиция, се опитвате да минете на изпълнителска, това неминуемо ще предизвика въпроси у работодателя - защо той го прави и колко време би останал на изпълнителска позиция, преди да поиска отново да стане мениджър. Именно тук се корени проблема. Ако все пак стигнете до интервю, е добре да можете добре да обосновете решението си, за да имате шанс да продължите нататък.

Благодаря за пожеланията :)
много отдавна
Йордан Йорданов от гр.Силистра, България
12
Здравейте г-н Петров,

Има ли планирани мероприятия за 2013 год., които да се реализират в някои от по-малките градове в България, като Силистра например?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Директен отговор: Поне за момента нямаме планирани.
Създаването и провеждането на такова мероприятие като дни на кариерата изисква към него да има очакван интерес както от работодателите, така и от търсещите работа. При неналичие на достатъчен интерес от едната група, няма как да има мероприятие. То е обречено на неуспех.
При планирането на календара на събитията за годината, ние правим предварителни проучвания и на база на тях се извършва то. Допълнителни мероприятия се правят само, ако конкретна доказана нужда ги наложи.
В случая бих ви посъветвал, ако имате интерес да посетите някой от близките форуми - Русе или Варна.
много отдавна
Веселина Митева от гр.Тервел, България
13
Извинявам се за баналния въпрос - но масово в обявите за работа се иска минимум 3 години опит . Как да бъде придобит след като това очевидно изискване за започване на работа изобщо?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Най-лесният начин за избягване на този проблем са стажантските програми. Действително при тях не се натрупва 3 години опит, но навлизате в работата, запознавате се с начина на прилагане на наученото в университета в практиката. Не на последно опознавате функционирането на фирмите отвътре, запознавате се с колегите и имате много по-голям шанс да бъдете наета, ако сте се справили добре.
Отделно има трайна тенденция за намаляване на изисквания стаж, все по-често се появяват и обяви за работа без изискване за стаж или с изискване за минимален стаж, но основно в големите градове. Може би е разумно да помислите за преместване?
много отдавна
Веселина Митева '' все по-често се появяват и обяви за работа без изискване за стаж или с изискване за минимален стаж, но основно в големите градове. ''
Почти няма такива.
''Може би е разумно да помислите за преместване?''
Как да се преместя в голям град след като не мога да си намеря работа?
много отдавна
Веселина Митева А за какво се слгата изисквания в обявите като образование, чужд език, добро познаване на еди какво си и т.н. след като никой не ги проверя какво точно знаят и могат кандидатите? много отдавна
Светлозар Петров Здравейте отново.
Първо по отношение на трудовия стаж.
Ще дам малко статистика и пояснения.
- Преди кризата средния изискван трудов стаж в обява за работа в сектор финанси беше около 2 години. Т.е. имаше много обяви за работа, в които не се изисква трудав стаж.
- След започването на кризата, изискваният трудов стаж се увеличи, в следствие на желанието на компаниите да наемат по-подготвени хора и да намалят разходите си за обучение.
Пикът е през 2010, 2011 година (средно изискван стаж 2,9 години), след което започва да спада отново през 2012 (2,7 години) и в първите месеци на 2013 (2,4 години).
Практическото знаение на всичко това е, че има доста обяви за финансисти с изискван година стаж, което означева, че могат да се заемат успешно и от завършили студенти със направени стажове по време на следването. Това е и смисълът на участието на студентите в "Национални дни на кариерата".
Отделно големите банка, например, имат стажантски програми именно с цел наемане на хора без опит.

Относно преместването. Въпрос е на лично/семейно решение и премерен риск. Практиката показва, че в големите градове е относително по-лесно започването на работа по специалността.

Относно изискванията в обявите. Сериозните компании пишат изисквания, които им са нужни и които проверяват. Те са и по-добрите и надеждни работодатели и ви препоръчвам да се съсредоточите върху тях.
Специално чуждите езици стават все по-важни. Живеем в глобален свят, голяма част от бизнес контактите са в чужбина. Отделно за работещите в мутинационални компании официалният език в компанията е най-често английски (тъй като в тях работят хора от цял свят) и почти всички документи са на съответния език.

И накрая - кризата направи намирането на работа трудно. Но сред най-леко засегнатите са хората с висше образование, каквото вие имате. Вярвам че с правилната стратегия, разумен риск и малко късмет можете бързо да се справите.
много отдавна
Ася Георгиева от гр.София, България
14
Здравейте, тъй като до момента не съм участвала в Национални дни на кариерата, въпроса ми е - само към студенти ли е насочено това събитие и дали хора, които отдавна вече не са студенти, могат да получат някакво ориентиране в търсенето на работа?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
"Национални дни на кариерата" действително е събитие, насочено към студенти и наскоро завършили следването си специалисти.
Фирмите - участници също идват подготвени за такива срещи. Естествено можете да се запознаете и поговорите с представители на компании, които ви интересуват, но се съмнявам в пряката практическа полза от това (намиране на подходящо за вас място на самия форум).
много отдавна
Ася Георгиева Благодаря Ви за отговора, който е доста полезен за мен. много отдавна
Нина Илиева от гр.София, България
15
Здравейте имате ли статистика от колко хора се посещава Вашето събитие и какви са преобладаващи ?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Поддържаме подробни публични статистики за посещаемостта на сайта на форума: http://careerdays.bg/
Например данните за 2012 година се намират на: http://careerdays.bg/Nacionalni-Dni-Na-Karierata/2012/?mode=statistics
Относно хората които посещават форума писах във въпроса по-горе.
много отдавна
Тодор Василев от гр.Велико Търново, България
военен пенсионер от 2010 г., Freelancer
16
От представянето Ви става ясно, че сте участвали в изграждането структурата на ДКЕВР.Което означава, че познавате тази институция от вътре.
Въпросът ми е:Считате ли, че с действията си ДКЕВР или по-точно с бездействието си тази институция се прояви като престъпна, вредна и не-нужна за българите?
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Участвах в изграждането на информационната система, както е написано по-горе, а не в изграждане на структурата, което е нещо различно. Споменът ми е за прекрасни професионалисти, отдадени на работата си. Много усилия се влагаха в законосъобразността на работата и в здравия смисъл. Що се отнася до моето мнение, ДКЕВР е полезна организация и аз вярвам в смисъла на съществуването и за всички нас.
много отдавна
Кети Дикатлиева-Кацкова от гр.София, България
17
Господин Петров,

Как смятате,че мога да продължа трудовия си стаж в БГ на тези години?

Благодаря за отделеното време!

С поздрав,
Кети Дикатлиева
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
Обичайният и най-успешен път за намиране на нова работа във вашия случай е чрез препоръка от бивши колеги, партньори, доставчици и т.н., с които сте работили през годините и които имат преки впечатления от вас като специалист.
В някой от случаите (без да твърдя, че вашият е такъв, понеже не го познавам) е необходима известна допълнителна квалификация и действително желание за учене- например на новите информационни системи, които се ползват.
При всички положения нелека задача, но не и невъзможна.
Много е важно да не губите увереността си. Желая ви успех!
много отдавна
Красимир Христов от гр.Русе, България
Търговски Представител, ЕС Пак ЕООД
18
Здравейте, г-н Петров,

Има ли възможност да се получи обратен отговор от работодател, на чиято обява сме откликнали? Мисля, че поне етиката го изисква. Засега само системата казва, че успешно сме кандидатствали. Казвам, това, защото скоро ще закръгля юбилейната цифра 250 обяви, на които съм реагирал. Страшно обидно е, когато очакваш какъвто и да е отговор, такъв да няма с месеци. Има програми за младите, явно при тях нещата са прозрачни - или за първи път ще постъпват на работа, или ги мързи. Посочете ми поне една програма (този въпрос май не е за Вас), в която да се молят на улегнали хора, останали без работа, да постъпят някъде? Естествено, че няма. И тук логиката е ясна, но няма да коментирам. Бъдете здрав!
много отдавна
Светлозар Петров Здравейте.
За съжаление малко фирми се свързват с неодобрените кандидати. За съжаление няма нещо, което да можем да направим по този въпрос. Това са си вътрешни решения на компаниите.
Някои от тях все пак включват това в обявата - че ще се свържат само с одобрените кандидати.

Все пак за ваша ориентировка - обикновено максимум за месец, месец и половина след публикуване на обявата, вече се знаят одобрените кандидати. Т.е. ако нямате отговор в този срок, това означава, че не сте одобрен. Първоначалният подбор отнема повече време само в изключителни случаи - например при струпване на празници и неработни дни.

Относно програмите, ако правилно разбирам въпроса, наистина трябва да се посъветвате в бюрото по труда. Доколкото съм запознат има и доста програми, за които няма ограничение по възраст.

Пожелавам ви успех!
много отдавна
Красимир Христов Не зная защо името ми не е излязло. Казвам се Красимир Христов. Имал съм 3 случая, обединени от нещо общо. Коректно получавам отговор, че са избрали по-подходящ кандидат, От това разбирам, че "кастингът" е приключил. Изненадата е след това - обявата продължава да съществува и дори броят на отзовалите се нараства. Това все пак е обидно. Лошото за мен е, че нямам връзки в добрия смисъл на думата. В бюрата по труда само регистрират проблема, но никога не ти предлагат нещо. Магистър съм, което още повече ми снижава самочувствието, че не съм полезен. Но май вече навлизам в друга коментарна област, което ще приеме досадно. Желая Ви успехи и разчитаме на Вас! много отдавна
Светлозар Петров Постарайте се да не се обезверявате и да поддържате упорството и самочувствието си. Знам, че понякога не е лесно, но р изключително важно за успеха.
Стискам ви палци!
много отдавна
Галерия
Търсене в интервютата
Какво е Pro Интервю?
ProИнтервю е нова форма на интервю, непозната и невъзможна до сега в България.

Това е on-line интервю, с продължителност една седмица.

Въпроси може да задава всеки член на професионалната мрежа Probook.

Интервюираният отговаря директно, а задаващият въпроса има право на допълнителни уточнения и въпроси.

Водещият има задължението да не допуска дублиране на въпроси и нецензурно съдържание.