Професионална мрежа

ProИнтервю

  • Георги Георгиев - управител на компания за интернет маркетинг
  • Георги Георгиев

    България / гр.София

    Георги Георгиев е управител на компанията за пърформънс интернет маркетинг „Уеб Фокус”. Завършил е специалност „Мрежови технологии” в Нов Български Университет и е сертифициран от Google експерт по Google AdWords и Google Analytics.

Георгиев работи в сферата на SEO (оптимизация за търсачки) и интернет маркетинг от 2004 г. От 2008-ма насам провежда успешни рекламни кампании в Google AdWords за клиенти от България и чужбина. Сред клиентите на компанията му са 15 от 100-те най-посещавани български сайта. Съорганизатор и лектор е на първото българско SEO събитие – „SEO конференция 2009”. Лектор е на редица български семинари за SEO и интернет маркетинг. Разработва в рамките на „Уеб Фокус” и собствени уеб проекти, които към момента привличат месечно аудитория от близо 900 000 души. Георги Георгиев е лектор в най-голямата конференция за туризъм - Travel Academy.
Милена Богданова
Водещ на
ProИнтервю

Свържи се
Вашите въпроси и отговорите на Георги Георгиев
Стефан Стефанов от гр.Перник, България
1
Здравейте, имам два домейна, които са с различна тематика. И двата сайта са изцяло на български. Да речем, че ги преведа на английски език. Ще бъде ли считан всеки превод за дублирано съдържание? И има ли смисъл да го правя за единия сайт, който е насочен изцяло към българскя потребител? Това ще подобри ли индексирането?
П.П.Сайтовете и всичко правя сам с помощ от интернет нещо като хоби. Единия сайт ми се индексира на първо място по ключови думи свързани със съдържанието и тематиката му.
много отдавна
Георги Георгиев Здравейте г-н Стефанов,

Не бих препоръчал да се превежда сайт само заради Google. Ако аудиторията Ви са българи в България, не виждам смисъл да се превежда сайта. Иначе преводните версии на сайта не се считат за дублирано съдържание от Google, така че ако целите аудитории в различни държави, разбира се, че ще преведете съдържанието си.
много отдавна
Ивелина Атанасова от гр.Варна, България
Основател/ Управител, NewTrend.bg Онлайн бизнес новини
2
Питанката ми е свързана с прекатегоризацията на сайт. Същестуващите към момента URL адреси поддържат категорията на публикуваните материали, при прекатегоризацията реално url-тата ще са различни - как прекатегоризирането да стане възможно най-безболезнено с минимални отражения върху индексацията?

Второ питане - за да захапе rich snippets на сайта изцяло, необходимо ли е целия сайта да е с html5 структура?
много отдавна
Георги Георгиев Здравейте г-жо Атанасова,

Препоръчително е да се ползват т.нар. пренасочвания (редиректи) с HTTP код 301. Вашите програмисти ще знаят за какво става въпрос. Всеки от старите адреси трябва с такова пренасочване да се насочи към съответния му нов адрес. Това е стандартна практика и при технически качествено изпълнение запазва около 90% от тежестта на страниците при смяна на URL структурата. Друг метод, който можете да ползвате е rel=canonical, но препоръчвам 301 пренасочванията по редица причини.

Не, не е необходимо целият сайт да е с html5 структура, за да работят Rich Snippets. Google имат инструмент за тестване на снипети, можете да проверите каква информация ще се извлече и как ще изглежда с него.
много отдавна
Ивелина Атанасова Допълнително питане като "мързелив човек", но съм длъжна да попитам за автоматизиран или полуавтоматизиран начин това да се случи, особено в Wordpress - става дума за над 3000 статии и някак ме хваща страх като си го представя само ръчното редиректване? :) много отдавна
Георги Георгиев О да, обикновено е автоматично, но за това трябва да говорите с вашите програмисти. много отдавна
СНЕЖАНА ГОСПОДИНОВА от гр.Стара Загора, България
Офис Мениджър - Стара Загора, Резон ООД
3
Как интернет маркетинга може да превърне даден бизнес в едно успешно начинание?
много отдавна
Георги Георгиев Идентично на всеки друг тип добър маркетинг, с някои важни разлики, разбира се. Най-важните разлики на маркетинга в интернет спрямо други по-традиционни среди са:

1. Много добрата отчетност и възможностите за измерване на резултатите.
2. Възможност за оптимизация и подобрение на рекламите почти в реално време и с нисък разход.
3. Възможност за обратна връзка от достиганата аудитория, включително може да се достигне до онлайн покупка.

Чрез интернет маркетинга ще поставите фирмата си в полезрението на потенциалните ви клиенти и партньори, а това дава на всеки бизнес голямо преимущество.
много отдавна
Петър Маринов от гр.София, България
управител-собственик, Къща за гости СЛАВИ
4
Здравейте,
Искам да Ви попитам за мнение при избор на домейн/и за многоезичен уеб сайт и таргетиране на международен пазар, какъв домейн да предпочетем - .com, .org... Как се отразява на SEO и как се възприема по-добре от потребителите? Как да се организират различните езици (поддомейни, /en/, .co.uk ). Има много мнения по въпроса, но ще е полезно да чуем и Вашето. Какво мислите за нашумелите .me домейни?
много отдавна
Георги Георгиев Здравейте г-н Маринов,

Ако се търси решение с по-нисък бюджет - .com е безспорният избор, ако гледаме само SEO. В този случай би било най-добре да се ползват поддомейни за езиковите версии.

Най-доброто решение изисква по-голяма инвестиция - локален домейн плюс хостинг/колокация във всяка държава. Например .co.uk и хостинг в UK за Великобритания, .ru и хостинг в Русия и т.н.

Не мога да изкажа мнение за .me домейните, не съм ги виждал да се класират в ниши, в които работя.
много отдавна
Иван Иванов от гр.София, България
PHP Web Програмист, ilyan.com
5
Здравейте, въпроса ми е следния при оптимизацията на един сайт, основно визирам google можете ли да подредите, кое според вас е по важно/ефективно (уникално съдържание, френдли url, външни линкове, html структура като вътр. линкове заглавия, мета описание, закупуване на стар домейн, можеби дори sitemap във xml или редиректнати домейни и дублирано съдържание). Ясно ми е че зависи от сайта и конкуренцията но все пак вие от къде бихте почнали и ако се прави на етапи имате ли наблюдение кое какъв ефект има?
много отдавна
Георги Георгиев Здравейте г-н Иванов,

Отговор на вашия въпрос бихте могли да получите на 1-2 дни семинар по SEO, но не и в рамките на текущия формат...
много отдавна
Димитър Димов от гр.Долна Оряховица, България
web and graphic designer, Freelancer
6
Здравейте г-н Георги Георгиев

Въпросът ми към вас е: Какво е състоянието на работната и пазарна ниша спрямо 2D и 3D графичен дизай и анимация ,също така евентуални перспективи в България.

Благодаря предварително.
Поздрави Димитър Димов
много отдавна
Георги Георгиев В тази ниша не мога да дам достатъчно компетентен отговор. Колеги от уеб дизайн бранша и от сферата на графичния дизайн, анимацията и специалните ефекти ще могат да ви дадат по-добра идея. много отдавна
Емил Калибрадов от гр.София, България
7
Влияе ли Adwords кампания по някакъв начин на класирането на даден сайт?
много отдавна
Георги Георгиев Цялата ми практика до момента и всичко, което съм чел, показват, че не влияе. много отдавна
Радомир Русев от гр.София, България
Project Manager, Loyal Travel
8
Какъв тип кампания в adwords ще препоръчате за туристическа агенция ? Мрежа за търсене или дисплейна мрежа? Или микс от двете?
много отдавна
Георги Георгиев Здравейте,

Микс от двете, особено ако е по-познат бранд. При добро управление възвращаемостта (ROI-то) на дисплей мрежата често е много близко до тази на мрежата за търсене. Но в крайна сметка всичко е въпрос на непрекъснати анализи и оптимизация.
много отдавна
Георги Георгиев от гр.София, България
Web developer, Резон ООД
9
Въпросът ми е свързан страницирането на коментари под дадена статия. Какви са добрите и актуални практики в тази насока?

Интересувам се и дали ключовите думи от даден материал трябва да водят към резултати от търсенето.
много отдавна
Георги Георгиев За странициране е добре да се ползва rel="prev" и rel="next" link тагове, за да се консолидира тежестта на тези страници към статията.

Относно ключовите думи - зависи от конкретния случай, няма универсално решение.
много отдавна
Красимир Атанасов от гр.Стара Загора, България
Електротехник, Енергоремонт-Гълъбово
10
Здравейте,бих искал да ви попитам до колко ви помогна рекламирането в Google AdWords ,рекламирали ли сте някога така също и чрез Facebook и има ли някакъв ефект купуването на интернет трафик от фирмите ,които могат да предоставят?Мисля моите сайтова по този начин да популяризирам в САЩ чрез Google AdWords,Facebook и да купувам интернет трафик на уникални посетите ли?Вие какво бихте казали ще има ли ефект? Благодаря ви!
много отдавна
Георги Георгиев Използвали сме AdWords за най-различни типове клиенти в 5-6 страни и почти нямаме неуспешна кампания. С Facebook реклама имаме ограничен опит и по наши наблюдения също може да работи за определени бизнеси. Не знам как по-точно става това "купуване на интернет трафик и на уникални посетитетил", доколкото знам робството е отменено :-) Извън кръга на шегата - не се занимавайте с такива неща, почти сигурно само ще си дадете парите. много отдавна
Красимир Атанасов Да не излгежда като реклама,но ако може разгледайте този сайт и си кажете мнението: http://webhits.co/index.php За това ви говорих и това имах предвид като ви споменах за "купуването на интернет трафик и на уникални посетители" :) много отдавна
Георги Георгиев По принцип не препоръчвам ползването на подобен тип сайтове, тъй като съм силно скептичен от гледна точка на успеваемостта. Но пък всеки е свободен да пробва... много отдавна
Веселина Митева от гр.Тервел, България
11
Може ли да препоръчате ресурси за обучение по онлайн маркетинг и SEO
в Интернет?
много отдавна
Георги Георгиев Благодаря за въпроса, г-жо Митева,

Като цяло препоръчвам да се подхожда със здравословна доза съмнение към всичко, което четете, включително и от мен. Ето няколко места, на които обикновено могат да се прочетат много добри материали по темата SEO:

- http://www.seomoz.org/community
- http://searchengineland.com/
- http://www.seobook.com/
- http://www.seroundtable.com/
- http://www.seobythesea.com/

Има и други, но това е много добро начало. Разбира се, трябва да следите и всички официални канали за коминукация на Google по въпросите на SEO и webmasters.

Що се отнася до интернет маркетинга като цяло - сферата е твърде широка, за да препоръчам един или друг източник, твърде много са.
много отдавна
Стойко ангелов от гр.Бургас, България
разработчик, Freelancer
12
здравейте

какво ще препоръчате за маркетинга на банери и линкове на сайтовете ни ,
как да насърчим тези сайтове които ни трябват да ни дадат място за
реклама на техните сайтове.
питам за нов мой сайт които няма все още посещения.

мерси
много отдавна
Георги Георгиев Има един много добре изпитан метод - броите определена сума пари и насърчавате по този начин сайтовете, които ви интересуват... Другите методи изискват много добри практически познания по копирайтинг и маркетинг, които също в никакъв случай не са безплатни. много отдавна
Галерия
Търсене в интервютата
Какво е Pro Интервю?
ProИнтервю е нова форма на интервю, непозната и невъзможна до сега в България.

Това е on-line интервю, с продължителност една седмица.

Въпроси може да задава всеки член на професионалната мрежа Probook.

Интервюираният отговаря директно, а задаващият въпроса има право на допълнителни уточнения и въпроси.

Водещият има задължението да не допуска дублиране на въпроси и нецензурно съдържание.