Професионална мрежа

ProИнтервю

  • Радослав Мавров - невролог в „Централ Онко Хоспитал”
  • Радослав Мавров

    България / гр.Пловдив

    Доктор Радослав Мавров е завеждащ неврологично отделение в МБАЛ „Централ Онко Хоспитал” в Пловдив. През 1997 г. е завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив. В периода 2000-2004 г. специализира „Неврология”.

През ноември 2007 г. придобива квалификация по „Клинична електромиография” в Медицинския университет в София, а през 2012 г. и по „Клинична електроенцефалография”. Работил е също така в МЦ"Св.Врач" и УМБАЛ”Св.Георги”неврологична клиника в Пловдив.
Милена Богданова
Водещ на
ProИнтервю

Свържи се
Вашите въпроси и отговорите на Радослав Мавров
Нина Илиева от гр.София, България
1
Здравейте д-р Мавров, моят въпрос е, защо България заема едно от първите места по брой на мозъчно-съдовите заболявания и в частност инсултите?
много отдавна
Радослав Мавров Причините са доста и от различно естество.На първо място България е на едно от първите места в Европа по болни с рискови фактори за развитие на съдови заболявания/и в частност на мозъчно-съдови/-повишено кръвно налягане,повишени нива на холестерола,захарен диабет и т.н.Лечението и най-вече профилактиката на тези състояния все още не са на необходимото ниво.Няма политика за стимулиране на провеждане на първична профилактика.Освен това хората много често подценяват ,това което сами могат да направят за себе си-ограничаване на тютюнопушенето,подходящ хранителен режим,физическа активност. много отдавна
Цветан Петров от гр.Пловдив, България
2
Здравейте,

Д-р Радослав Мавров имам един приятел, които иска сериозен специалист да го прегледа, защото е ходил в гр. Пазарджик при невролог и не е останал доволен на две на три е бил прегледан. Проблема е, че има болки в подбедрицата и са го насочили към невролог. Благодаря Ви предварително и мога ли да Ви помоля да ми пратите телефон за контакт.
много отдавна
Радослав Мавров Можете да намерите телефоните на МБАЛ Централ Онкохоспитал Пловдив в сайта на болницата.http://www.centralhospital.bg/ много отдавна
Иван Беловеждов от гр.София, България
Търговски Партньор, Крестън БуМар - СО ЕООД
3
Здравейте,

Малко преди Нова година имах силни световъртежи, с болки в главата, и ми се пригаждаше като да ми се повръща, но нямаше повръщане. Други грипни симптоми нямам - като хрема и кашляне.
В първият ден, когато стана това имах припадане при ставането бях почти седнал, когато изведнъж се намерих пак легнал, в този момент ми се губят около 2-3 минути.
Сега понякога при лягане, главно на дясната страна, пак има известно завъртане в главата и малко при ставана.
Какви може да са основно причините според Вас?
много отдавна
Радослав Мавров Подобно състояние изисква преглед от невролог.Вероятно се касае за световъртеж от централен или периферен произход във връзка с временно нарушение на оросяването на определени зони на мозъка или на вестибуларния апарат.Все пак сте имал краткотрайна загуба на съзнание и това изискава определено внимание.Това ,че свързвате световъртежа с определено положение на главата може да се свърже със проблем във вестибуларния апарат/лабиринта/ много отдавна
Живко Маринов от гр.Силистра, България
electronic technician, ТАК electronics corp.-Sharp
4
Здравейте д-р Мавров!
Имам въпрос към вас и много ще се радвам,ако може да ми помогнете.
Имам заболяване на дебелото черво с диагноза дивертикулоза,първите симптоми на това заболяване бяха през 2002 год.Живея в Америка,Чикаго,направиха ми КАТ-сканиране и тогава ми поставиха това заболяване.Изписаха ми метронидозол и ципрофлоксацин.След приема на тези лекарства болките от лявата страна долу на корема спряха.Помислих си,че съм се излекувал,когато отново през 2005 год.отново се появи болка на същото място.Отново ходих на д-р,този път при български д-р.Той искаше да види снимки от първото ми изследване,както и какви лекарства са ми изписали.Изписа ми същите лекарства,отново след приема им 2 год. нямах проблеми.След което отново на 2007 болките се възабновиха с по силна острота.Ходил съм по болници,досега имам над 7 КАТ-сканирания и една колоноскопия.След колоноскопията ми показаха снимки как на участък на дебелото черво имам кафяви точици,което означава възпалени дивертикули.Веднъж лежах в болница една вечер с много силни болки за ,вливаха ми венозно метронидозол,а за болките ми прилагаха морфин.От 2007 до сега имам постояни болки,имало е моменти когато не ме боли.Всичко се свежда до храната която консумирам,трябва да бъде обогатена с фибри.Избягвам да консумирам много видове храни които са противоположни на това заболяване.Искам да подчертая нещо много важно.Баща ми почина от рак на дебелото черво на 81 години.Личния ми д-р от 2007 година насам ми изписва викодин който почти постояно вземам.Дебелото черво ме боли вече навсякъде,от дясно,ляво и по средата.Имам известен напредък с лечението в последно време не ме боли много.
Въпросът ми е може този викодин да окаже някъкъв допълнителен проблем след 5 годишен прием?Веднъж се опитах да го спра, 3 седмици не го вземах,появиха ми се леки болки и се обадих на личния си д-р да ми изпише.Когато приемам това болкоуспокояващо освен,че облекчава болките на дебелото черво,донякъде забравям и за проблемите си.
Моля за съвет,какво да предприема.
С уважение,Живко !
много отдавна
Радослав Мавров За съжаление не мога да съм ви много полезен,тъй като заболяването,от което страдате е свързано със стомашно-чревния тракт,а с тези заболявания се лекуват от гастроентеролози.Що се отнася до приема на Викодин-това е медикамент,който не се продава в България.Съдържа морфиново производно и поради това е възможно приема му да доведе до зависимост,так че трябва строго да се спазват предписанията на лекаря за приема му. много отдавна
Илия Иванчев от гр.Варна, България
управител-собственик, Freelancer
5
Здравейте д-р Мавров, виждам от Вашето представяне, че сте работил и в държавна и в момента работите в частна болнична структура. Каква е разликата за пациентите и за лекарите ?
много отдавна
Радослав Мавров Разбира се ,че има разлики и те са в различни насоки.Битовите условия са по-добри във частните болници.Това важи до голяма степен и за заплащането на персонала.Частните болници са поставени в по-изострена конкурентна среда и това постепенно води до повишаване на качеството на предлаганите в тях услуги.Все пак държавните болници имат своята роля ,особено големите,в социален аспект ,както и в поемането на недофинансираните от здравната каса дейности.Важно е да се работи професионално и мотивирано в интерес на пациента. много отдавна
Милена Богданова от гр.София, България
главен редактор, Резон ООД
6
Доктор Мавров, защо според Вас, все още няма кардинално лечение на заболявания като радикулит, ишиас? Как да се "пазим", за да не се разболяваме от подобни болести?
много отдавна
Радослав Мавров Радикулитът най-често е свързан с промени в прешлените и дисковете на гръбначния стълб.В много голям процент ,особено при млади хора причината е дискова херния .Развитието на дискова херния е свързано с физически натоварвания,но много често е следствие на слабост на съединителната тъкан.Освен това дегенеративните промени на костите и в частност на прешлените са част от стареенето на организма и практически всеки човек в даден период от живота си развива подобни промени. много отдавна
Димитър Димитров от гр.София, България
Управител-собственик, ГУАРДИ ООД
7
Здравейте д-р Мавров,

Има ли противопоказания при изследване ЯМР / ядрено магнитен резонанс/, ако пациента има тежка мигрена.И още един въпрос.
Какво означава " минерален метаболизъм в описаните зони от хроничен дегенеративен тип" Описаните зони са кости.
много отдавна
Радослав Мавров Няма абсолютни противопоказания,но все пак трябва да се прецизира нуждата от подобно изследване.Противопоказанията за ЯМР са от друго естество, наличие на метални импланти ,пейсмекъри и т.н
Вероятно става въпрос за описание на рентгенова находка на процес на минерализация на костите/натрупване на калций/в хода на артрозни промени на кости и стави.
много отдавна
карла иванович от гр.София, България
Пенсионер, Freelancer
8
Здравейте. От две години взимам Луцетам за оросяване на мозъка, но започна да ме боли силно главата от дясно. Употребявам го заради гърч породен от исхимична болест. Колко време може да се пие Луцетам и мога ли да го прекъсна или да го заменя с др. лекарство. Главоболието ме притеснява да не се повтори състоянието на гърч. Благодаря.Аз съм на 81г.
много отдавна
Радослав Мавров Няма ограничения за периода на прием на подобни медикаменти при мозъчно съдова болест.Но този медикамент няма показания за приложение при гърчове/припадъци/. А главоболието може да е породено от различни причини,не трябва да се свързва непременно с прием на медикаменти. много отдавна
Анка Маринова от гр.София, България
ЕДИНСТВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ, Freelancer
9
Здравейте д-р Мавров ! Ясно е , че при диагностиката се разчита на съвременна апаратура и професионален опит за определяне на точна диагноза на пациента. По отношение на терапията какви методи допускате: медикаментозни само или включвате и други възможни ? /имам предвид билки, и медицински центрове, които предлагат немедикаментозно лечение на своите пациенти/
много отдавна
Радослав Мавров Сериозната медицина почива на доказателства ,получени след дълги предклинични и клинични проучвания.Ако алтернативно лечение е подкрепено от подобни доказателства,на него също би могло да се разчита.Но без такива доказателства няма как да сме сигурни в успеха. много отдавна
Надя Василева от гр.Пловдив, България
Рекламен Агент, Резон ООД
10
Здравейте, какво е мнението Ви за епилепсията при деца, лекува ли се,или и Вие се присъединявате към общото мнение че е до края на живота?
много отдавна
Радослав Мавров Голяма част от епилепсиите в детска възраст са с благоприятна прогноза при наличието съвременни терапевтични средства.При част от формите след достатъчно дълго и адекватно лечение,то може да се прекрати.Но все пак това не важи за всички форми на епилепсия много отдавна
Радка Стефанова от гр.Шумен, България
11
Здравейте д-р Мавров. Казвам се Радка Иванова,от гр.Шумен, на 47г. През 2004г. получих "Графоспазъм" на дясната ръка, вследствие преумора. Имам ли някакви шансове за лечение, защото лекарите, при които ходих не можаха да ми помогнат. Вие какво ще ме посъветвате?
Благодаря Ви предварително.
много отдавна
Радослав Мавров Състояния като графоспазъм са доста трудни за лечение.Използват се различни групи медикаменти/ацетилхолинергици,невролептици,миорелаксанти/,но не винаги лечението е успешно.Така ,че това е труден процес,който налага упорито и системно лечение,което да доведе поне до намаляване на сиптоматиката. много отдавна
Ваня Гергова от гр.Пловдив, България
Финансов консултант, Freelancer
12
Здравейте д-р Мавров,
Бях на преглед преди 80 дни при ваш колега невролог, от симптомите ми - бях пратена при психиатър за консултация. Изписаха ми се антидепресанти Есцитил 10мг, Атаракс 25мг по 1/2 сутрин и обяд. Пия ги вече 80 дни, от няколко дни получавам нощно главоболие в челото и горната част. Смятате ли , че има отражение от антидепресантите или става въпрос за кръвно налягане - ниско или високо? Благодаря ви
много отдавна
Радослав Мавров След като приемате толкова време тези медиакменти,едва ли може да се свърже главоболието с тях.Причините за главоболие могат да бъдат най-различни,така че трябва да се обърнете към невролог ,за да се изясни естеството на проблема. много отдавна
Илиян Павлов от гр.Троян, България
Търговски Представител, Freelancer
13
Здравейте, искам да Ви попитам има ли възможност в близко бъдеще да се синхронизира работата на лечебните заведения от по- малко към по- голямо и обратно?
Питам, защото преди около месец моя приятелка, момиче на 26 години почина от инсулт и остави две деца без майка. :(
Беше приета веднага в болницата в гр. Троян и 5 дена те я държаха там просто за да я поддържат жива.
Нейния мъж имаше ангажимента да ходи по София да търси доценти, които да и разчетат резултатите, излезли след 48 часа!
След консултация с доцент Филипов от София мед се взе решение веднага медик от Троян да я изпише и да изпратят линеййка от София, за да я транспортират.
Въпросният медик трябваше да дойде в 3 следобед, а реално се яви в 9 и каза, че просто нямало какво повече да се направи по въпроса, и че нямало смисъл вече от транспорт.
И в тази връзка се чудя дали не би било възможно като я видят нашите капацитети тука че не е за тях да се обадят да дойде линейка и да я откара към място, където може би ще се погрижат по- добре за нея.
Ситуацията в българските болници е плачевна, доктор Мавров, особенно в тези в по- малките градове.
Предварително Ви благодаря за отговора...
много отдавна
Радослав Мавров За съжаление има подобни ситуации и те водят до такива трагедии.Не мога да коментирам ,дали причините са в системата и или се дължат на човешка грешка,но сме далече от нормалните условия.Все пак се надявам ,че има все повече колеги,които въпреки всички проблеми се опитват да са максимално полезни на хората.Всеки ден има хиляди случаи,в които лекарите спасяват човешки живот . много отдавна
Светозара Бусарова от с.Железница, България
БЕЗРАБОТНА, Дирекция Бюро по труда Сердика
14
Здравейте! Мнението на специалист като Вас е много важно за мен! Проблемът при мен се появи преди няколко месеца(7).Започна с леко прилошаване,после слабост,появи се главоболие,последвано от силен световъртеж и замаяност,които се усилиха при легнало положение и особено като си въртях главата! Появи се и гадене,последвано от повръщане и изкарах цял ден в леглото! Отдадох го на преумора и малко повече нерви(аз вземам успокоителни и антидепресанти),но това започна да се повтаря,като понякога е придружено и с изтръпване на краката,заглъхване на ушите,залитане и несигурна походка! Като специалист какво бихте ме посъветвали да направя? Благодаря!
много отдавна
Радослав Мавров При подобни оплаквания,които продължават във времето ,е необходимо да се обърнете към специалист-невролог за диагностично уточняване и лечение.Тези симптоми може да се дължат на тревожност и невроза,но може и да са симптом на сериозно заболяване. много отдавна
Светозара Бусарова Благодаря за отговора!А какво сериозно заболяване имате предвид? Ако е за МС -правих ЯМР и всичко е наред, или може да има нещо друго....?!?Приятна вечер! много отдавна
Марияна Сарийска от гр.Пловдив, България
15
Здравейте, д-р Радослав Мавров!
Майка ми (70г.) има белег на лявата буза, вследствие лъчелечение на кожно образувание. Оплаква се, че усеща силно туптене в белега, което я притеснява. При какъв специалист следва да отиде на преглед и симптом на какво може да е това?
много отдавна
Радослав Мавров Вероятно става въпрос за дразнене на нервни окончания или от сраствания на местото на белега или от проведената лъчетерапия.Възможно е и да има и възпаление.Би трябвало да се опита терапия за повлияване на тези оплаквания. много отдавна
Гергана Христева от гр.Пловдив, България
16
Здравейте д-р Мавров. Преди три месеца родих със секцио, но чувствам намалена чувствителност на единия крак. Ходих при личния лекар и ми каза да изчакам още време. Моля Ви да ме посъветвате какво да правя и още колко да изчакам. Благодаря Ви предварително!
много отдавна
Радослав Мавров Ако е провеждана епидурална анестезия е вероятно да е засегнат нерв в близост до местото на убождането.Не би трябвало да чакате.Трябва да опитате лечение с витамини и медиакненти повлияващи невропатна болка.Терапията, разбира се трябва да е съобразена с това дали кърмите или не. много отдавна
Вал Тодорова от Сейшели
Собствен бизнес, Freelancer
17
Здравейте д-р Мавров,
С голям интерес прочетох зададените въпроси и искам да Благодаря за възможността да получим професионалните Ви отговори.
Моят интерес като човек който за щастие няма обезпокоителни симптоми е как и за в бъдеще да съхраня здравето си. В рекламната страница на "Централ Хоспитал Пловдив" прочетох, че е "... водещо лечебно заведение в областта на профилактиката, диагностиката и комплексното лечение на болните със злокачествени новообразувания , научен и научно-приложен център в областта на експерименталната онкология...". Бихте ли ни разказали повече по темата Профилактика?
Какво включва определението - комплексни методи на лечение?
С кои алтернативни методи с доказан от природата и науката ефект работите?
Благодаря!
много отдавна
Радослав Мавров По отношение на проблемите свързани с онкологични заболявания ,би трябвало да се свържете с колеги онколози от нашата болница.Комплексните методи включват най-съвременните достъпни медикаментозни средства,както модерни методи за физикална терапия.Няма достатъчно доказателства от клинични проучвания за ефективността на алтернативните методи на лечение. много отдавна
Вал Тодорова Благодаря Ви, а бихте ли споделили мнението си за този документален филм: http://star07.in/videogallery.php?video_id=140 много отдавна
Снежанка Божинова от гр.София, България
Главен експерт, НСИ
18
Здравейте д-р Мавров, въпросът е за баща ми, който започва да губи паметта си. Моля дайте ми насока какви изследвания трабва да се направят и има ли лекарства или природни продукти, които може да помогнат. Как се процедира при тези пациенти ? Какви ангажименти има държавата към такива хора, защото ако това заболяване не се лекува и се задълбочава е нимислимо обслужването на такива хора с работещи хора около тях.
много отдавна
Радослав Мавров Загубата на памет най-често е симптом на деменция.Причините могат да са различни/мозъчно съдова болест,болест на Алцхаймер/.Необходимо е да се проведат психологични изледвания в тази насока и евентуално образно изследване на главен мозък/КАТ или ЯМР/за да се диагностицира състоянието и съответно да се предприеме терапия. много отдавна
Надя Генова от гр.Шумен, България
ендокринолог, Freelancer
19
Здравейте,колега,аз съм Др Иванова- ендокринолог от Шумен и работя в МБАЛ ВО г. В.Преслав на трудов договор по кл. пътека 104-декомпенсиран ЗД.Възникна въпрос,на който не знаем отговора със сигурност,а той е:може ли пациент със ЗД компенсиран във ВО да бъде преведен веднага след дехоспитализацията в НО за лечение на Диабетната невропатия или това може да стане след определен срок и ако е така,какъв е този срок.Вие как процедирате?Благодаря.Желая Ви успешен ден.
много отдавна
Радослав Мавров Според мен е възможно след лечение в ендокринологично отделение ,болният да постъпи в неврологично.Друг е въпросът,дали ако сте провели курс със алфа липоева киселина е необходимо да го продължите или да продължи приема на перорални форми в амбулаторни условия. много отдавна
Савко Савов от гр.София, България
безработен, Freelancer
20
През 2005 година бях опериран от доброкачествен тумор в дясното полукълбо на мозъка в Пирогов ,и от тогава ми остана петно в мозъка.От то тогава съм на подъръжащти лекарства табакин хромо от 500 милиграма.Ако не ги пия получавам припадаци леки и по тежки какво да правя
много отдавна
Радослав Мавров Би трябвало да продължите приема ,дори ако имате чести припадъци да се увеличи дозата или да се добави друг медикамент. много отдавна
Румяна Стефанова от гр.Пловдив, България
Офис Мениджър, Дентатехника ЕООД
21
Здравейте,
Искам да попитам , пълнее ли се от успокоителни лекарства?
Майка ми взима такива по рецепта вече 2 години и доста напълня.
Вярно е , че не се движи много, но се питам дали имат връзка?
много отдавна
Радослав Мавров Част от лекарствата за лечение на депресии ,тревожност и психотични състояния,наистина водят до повишаване на теглото.Все пак трябва да се оцени от лекуващия лекар ползата и вредата от лечението . много отдавна
Венета Дросева от гр.Бургас, България
Вътрешен контрол, ЕПОС ООД - БУРГАС
22
Д-р Мавров, имам проблеми с вестибуларния апарат, но ми предписаха само КАВИНТОН ФОРТЕ. Според Вас това достатъчно ли е.
много отдавна
Радослав Мавров Това е един от най-предписваните медикаменти за подобни състояния.Дали е достатъчен зависи от състоянието ви. много отдавна
Рангел Пехливанов от гр.Стамболийски, България
23
Здравейте,

Д-р Радослав Мавров преди време ми казаха че имам гръбначно изкривяване на 3 места. пих хапчета които ми изписаха и се подобрих горе долу.Сега около преди месец започнаха силини болки от ляво около кръста, левият бъбрек даже болката продължава дори и до крака.Според вас какво трябва да направя?
много отдавна
Маргарита Димитрова от гр.Червен бряг, България
старши учител, Freelancer
24
Д- р Мавров,
На 42 години съм, но от 7- 8 години страдам от шипове във врата, наред с които са налични и две дискови протрузии и двустранен плексит. Научих се в годините да живея с тези болки, защото изпих купчини лекарства и отговорите навсякъде бяха, че всичко това не се лекува. Големият проблем дойде преди 1 година, когато сякаш нещо се " закачи" и започнаха непрестанни болки във врата и по продължение към лявата " плешка". При всяко движение на главата нещо опъва много болезнено отзад, през нощта не мога да намеря място на главата си върху възглавницата, за да спрат болките и да мога да заспя. Чувствам се дискомфортно и отчайващо необнадеждена за добро време, в което ще се чувствам нормално. Според Вас за какво става въпрос и към кого да се обърна- невролог, ортопед или мануален терапевт? Безкрайно ще съм Ви благодарна, ако ми дадете яснота,а защо не и към име да ме насочите.
С поздрави: Маргарита Димитрова, гр. Червен бряг
много отдавна
Пепа Гарабетова от гр.Пловдив, България
Офис Мениджър, "Нет Трейд" ЕООД
25
Здравейте д-р Мавров, майка ми имаше съдова деменция. Знам, че вредния белтък амилоид и неговото натрупване води до появата на деменция от алцхаймеров тип и все още няма лекарство за подобен род заболявания (който го открие ще получи нобелова награда), но въпроса ми е има ли генетична обусловеност на заболяването и доколко % такъв род заболявания се предават по наследство. Вярно ли е, че рискът от развитие на болестта се увеличава 10 пъти ако в семейството има други подобни случаи?
много отдавна
Николай Кежев от гр.Козлодуй, България
Специалист КИПиА, АЕЦ Козлодуй ЕАД
26
Доктор Мавров,
нашия въпрос е:
-може ли баща ни който е с исхемичен мозъчен инсулт и тромболиза /има тромби в двете части на сънната артерия/ следствие на операция на лява каротидна
артерия да постъпи в вашето
отделение за речева и двигателна рехабилитация?
И ако е да по клинична пътека или платено?
7 месеца след инцидента е сравнително стабилен,
на 71 години е.
предварително Благодарим! Лидия и Николай
много отдавна
Красимир Истатков от гр.София, България
Главен Счетоводител, Freelancer
27
Как се лекува или поне неутрализира влиянието на шипове в тила и тяхното влияние върху нервните окончания - в случая това което минава зад и над ухото и стига до слепоочието?
много отдавна
Милко Димитров от гр.Велики Преслав, България
Търговски Директор, Трънчев ООД
28
Здравейте д-р Мавров.Казвам се Милко Димитров от гр. Велики Преслав. Изпаднах в депресия след тежка пневмония преди две години. Работя в голяма търговска компания занимаваща с търговия за бързо оборотни стоки на длъжност търговски директор.Отделно имам и бизнес в същата област. Стресът е голям. След това заболяване мисля постоянно негативно и свързвам всичко със смърта.Винаги мисля за най- лошото за мен и семейството ми. Не мога и да спя. Лекувах се с ривотрил,деанксит,сега съм на золофт сутрин и софанакс вечер,но нещо не помага и мозъкът ми е зает с лоши мисли и не мога да си върша работата. Какъв съвет бихте ми дали или поне някакво лекарство което премахва депресията,за да изляза от това състояние.Благодаря предварително .
много отдавна
Блага Михайлова от гр.Шумен, България
Управител фирма, JOLI FASHION онлайн магазин
29
От известно време имам схващания и болки във врата, които теглят към главата, замайване. Невроложката каза че няма нищо сериозно, снимката не показа наличие на шипове или изместени дискове в тази област. Понякога имам болки в средната част на гърба. Най-вероятно имам проблем с нервите. Как мога да облегча това състояние?
много отдавна
мехмед агуш от Великобритания
rabotnik, Freelancer
30
zdr ot kakvo moje da se poluci ostra bolka v kr1sta kato imam predvit ostra bolka ce da ne moga da da seda ili da se ispravq kato me sekne tocno pod kr1sta ? g-n GEROV ot kavo moje da e blagodarq vi mnogo
много отдавна
Цветанка Гюрова от гр.Варна, България
31
Здравейте д-р Мавров,имам разни соматични симптоми,но от известно време вече почти редовно усещам някакво налягане което тръгва от диафрагмата и стига до главата,ушите заглъхват,замайване се получава.Усещам и стягане инапрежение на мускулите по същия ход.Като изпукат ушите се опрвя за съвсем кратко 1-2 минути и пак наново,така може цял ден.Ако легна и се отпусна до заспиване се оправя.Вярно по често става при напрежение,недоспиване ,но...На какво може да се дължи това и как да се оправи?
Благодаря!
много отдавна
Мариета Кедикова от гр.София, България
Счетоводител, ПРЕМИУМ УАЙН ЕООД
32
Здравейте д-р Мавров!
Аз см Маиета и съм на 26г, моят въпрос е звързан с ужасно силното ми системно главоболие/всяка събота/. Дали това е повод за питеснение и база за задълбочаване на проблема? Забелязала съм , че при смяна на режима ми на ставане дори и с 1ч. предизвиква силното ми главоболие с гадене. Дали това е повод за притеснение или просто трябва да следвам един и същ режим на ставане?
Благодаря ви предварително!
много отдавна
Людмил Петров от гр.Левски, България
безработен съм, Freelancer
33
Здравейте доктор Мавров. Искам да попитам защо неврологията не се занимава достатъчно с психологическата причина на неврологичните болести. Считам че нарушаването на психологическото равновесие на човека води в крайна сметка до физическо разболяване на физическите органи? Защо в повечето случаи медицината се стреми да лекува следствията на болестите , а не причината в резултат на което се получават временни резултати? Защо лекарите в повечето случаи на нарушени нервни възли в резултат на физически измествания на стави и прешлени нямат необходимите познания как физически да възстановят изместванията , въпреки че имат в ръцете си достатъчно съвременна техника да видят къде точно е то , а хора които нямат тази тхника успяват? Защо лекарите при стресови състояния , уплахи , страхови неврози , нямат друго лечение освен успокоителни лекарства които в повечето случаи водят до пристрастяване а има хора които без да са учили медицина успяват да се справят даже и с тежки случаи? С уважение: Л. Петров
много отдавна
Людмил Петров Защо лекарите нямат единна позиция относно здравословното хранене и защо те самите не се хранят здравословно? много отдавна
Албена Иванова от гр.Пловдив, България
34
Здравейте д-р Мавров свекър ми прекара преди време мозъчен инсулт и в момента му е много високо кръвното.Въпросът ми е какво да прави в момента?Какви лекарства да пие и какво е адекватното лечение в момента?
много отдавна
Данка Дамянова от с.Костиево, България
35
Здравейте доктор Мавров,искам да Ви попитам колко време е нужно да се пие Плавикс след Инсулт и може ли да се замени с някое друго лекарство,особено ако има и тромбоза?Поздрави,Дани!
много отдавна
Галерия
Търсене в интервютата
Какво е Pro Интервю?
ProИнтервю е нова форма на интервю, непозната и невъзможна до сега в България.

Това е on-line интервю, с продължителност една седмица.

Въпроси може да задава всеки член на професионалната мрежа Probook.

Интервюираният отговаря директно, а задаващият въпроса има право на допълнителни уточнения и въпроси.

Водещият има задължението да не допуска дублиране на въпроси и нецензурно съдържание.