Професионална мрежа

ProИнтервю

  • Доц. Румен Бостанджиев - сексолог-психотерапевт
  • Румен Бостанджиев

    България / гр.София

    Доц. Румен Бостанджиев е завършил медицина. От 1984 г. работи в единствения у нас Сектор по Сексология към Медицинска академия – София. Междувременно специализира сексология в Холандия и Белгия, а през 2008 г. завършва Международната академия по сексуална медицина, проведена в Оксфорд, Лисабон и Рим.

Базисната му квалификация по индивидуална и фамилна психотерапия е в програма на Американската психологична асоциация, проведена в Чехия и Словакия в периода 1990 – 1994 г., както и в програма за психодрама обучители и терапевти на Морено института в град Юберлинген (Германия).

Професионалният опит на доц. Бостанджиев е в областта на консултирането и терапията при проблеми в сексуалната изява и интимните отношения, както и в сферата на сексуалното образование, подготовката за семеен живот и родителство. През последните години той отделя все по-голямо внимание върху разработване на инициативи, които развиват уменията за хармонични интимни и семейни отношения, компетентностите в областта на родителството и възможностите за личностно израстване и просперитет в условията на трайна еротична връзка.

Доц. д-р Бостанджиев е автор на книгите “Сексуалност и здраве” (1998 г.), “Сексология и семейно планиране” (2000 г.), “Практическа сексология” (2000 г.), “Свободни в леглото” (2006 г.), над 100 самостоятелни студии и статии.
Милена Богданова
Водещ на
ProИнтервю

Свържи се
Вашите въпроси и отговорите на Румен Бостанджиев
Венцислав Михайлов от гр.Крумовград, България
Редактор, Резон ООД
1
Здравейте доц. Румен Бостанджиев, при националните катастрофи през миналия ХХ в. сексът ни спасява като нация. Защо днес тази рецепта не работи? През 2012 г. са се родили рекордно малко бебета...
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Демографската криза, а според някои специалисти - демографска катастрофа, в която все повече затъваме е резултат от сложни социални, икономически и психологични фактори. За съжаление рецептата "повече секс", която не знам каква работа е вършела през Балканската война, днес е напълно неприложима. Чрез тази рецепта някои за сега малцинствени групи могат да придобият по-голяма численост на територията ни, но развитието на българската ни идентичност и култура зависи не от бройката, а от качеството на истински отговорните за съдбата на общността ни хора.
много отдавна
Владимир Йосифов от гр.София, България
2
Здравейте, Доцент Бостанджиев,
колко пари ще са нужни за 10 годишна Национална програма за популяризиране ползването на сапун в България ?
Кое е по-важно ?
Евтин ток или измити ръце и тяло на милиони българи ?

Моля Ви, отговорете на въпроса .
Благодаря предварително .

Поздрави,
Владимир Йосифов
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Чудесен пример за безумни програми и безумни алтернативи, на които сме свидетели от доста време. Въпросът ви е свързан с това, кой и под какъв петекст може да усвои "едни пари" като в същото време съзнанието на тълпата се набутва в стереотипите на алтернативното мислене.
Аз предпочитам да мисля ИНТЕГРАТИВНО, затова ще гласувам не само за евтин ток и чисти хора, но и за повече човечност и смисъл в това,което правим
много отдавна
Мартин Маринов от гр.София, България
зам. Директор Бизнес развитие, Агенция Дамакра ООД
3
Здравейте доц. Бостанджиев,
Много се радвам, че имам възможност да задам въпрос именно на Вас.
Бих искал да попитам как можем да засилим желанието за секс на жените си в днешното напрегнато и забързано ежедневие?
Благодаря предварително!
Поздрави,
Мартин Маринов
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Достатъчно е просто да приемем, че и те са хора като нас.
Тогава няма да е необходимо "да им засилваме желанието", така че да ни обслужат по-добре, а ще се опитаме да разберем какво точно преживяват и от какво имат нужда, за да споделим с тях собственото си желание по начин, който да ги направи и тях щастливи
много отдавна
Виолета Димитрова от гр.София, България
Сътрудник, БНР
4
Здравейте, д-р Бостанджиев! Всички знаем за неписаното правило - секс след първите 5 срещи. Защо обаче мъжете упорито твърдят, че няма значение дали една жена ще си легне с тях още на първата, втората среща или след месец. Наистина ли си вярват, в това което говорят? Благодаря!
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Съжалявам, но аз нещо не съм узнал все още какво е това неписано правило за секс след първите пет срещи.
Освен това, кога хората ще решат да се прегърнат, да се целунат или да споделят едно легло е нещо безкрайно индивидуално, за да мога да го коментирам от името на "всички мъже".
Предполагам, че за вас е важно мнението на някой конкретен човек и за това си струва да се съграсувате единствено с него.
много отдавна
Свилена Георгиева от гр.Пловдив, България
Редактор, Freelancer
5
Здравейте! Въпросът ми е малко подобен на този на Мартин Маринов - как можем да се борим с липсата на желание за секс? Трябва ли да се търси помощ?
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Липсата на желание за интимна близост не е нещо, с което може "да се борим". Ако партньорът ви твърди, че няма такова желание, той най-вероятно иска да ви каже нещо важно, но не знае как да го направи достатъчно безболезнено и конструктивно. Във всяка двойка настъпват моменти, когато единият има по-малко желание за близост от другия и изясняването на мотивите, които потискат желанието е един от ключовите моменти в развитието на отношенията в двойката. Обикновено партньорът с по-млако желание е този, който стимулира другия към крачка напред в развитието на връзката, но не винаги успява да намери точния език, на която да договори желаната промяна. В тези случаи си струва да се потърси професионално посредничество, за да се превърне това предизвикателство във възможност за развитие.
много отдавна
Свилена Георгиева Благодаря! много отдавна
Кристина Анонимна от гр.Варна, България
Мениджър, Freelancer
6
Как да кажа да мъжа ми че не става в секса и че трябва малко да се ошлайфа да не е така скучен просто е ужас,а аз съм по раскрепостена и отворена така да го кажем в рамките на нормалното естесвено .незнам как да подходя.чак нямам желание да го правя с него . един път се пробвах леко да намекна да не се обиди но така стана !
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Ако се чувствате като шлайф машина, може и да направите опит да "ошлайфате" сексуално съпрога си. Аз лично обаче не вярвам, че тези дърводелски операции помагат. Обикновено хората се избират и остават заедно защото им е хубаво да споделят нещата така, както ги преживяват. Понякога е необходима взаимна подкрепа с любов и загриженост ако искаме да се развиваме заедно. Във ситуацията, която описвате обаче, аз се питам какво ви кара да избирате като интимен партньор човек, с когото не се чувствате добре, а и до колкото разбирам - не вярвате, че може да се промени в посоката, в която очаквате.
много отдавна
Кристина Анонимна Може и да може да се промени след като му се обесни или незнам ако има някакъв начин да се подходи по този въпрос може и да стане въпроса е че незнам как и затова питам вас, засхто съм избрала него избрах го не заради секса а заради самия него си а и дете имаме вече но секса куца а той е неизменна част от нас а не искам да му изневряам все пак . незнам как да поступя за пъпроса с ошлайфането незнам как да започна с дресировката така да го наречем :) много отдавна
Елмаз Хамид от гр.Варна, България
7
Здравейте, г-н Бостанджиев. Какво мислите за сексуалното самосъзнание на младите хора в България? Може ли то да се определи като недостатъчно зряло? На какво ниво можете да определите компетентността на българския родител и неговата нагласа спрямо децата му в това отношение? Благодаря.
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Трудно ми е да направя генерализациите, към които ме подтиквате, а и не намирам никаква полза в това да се правят подобни абстрактни обобщения.
Ролята ми не е в това да правя критични оценки на младите хора или на родителите, а да ги подпомагам в желанието им да се развиват. Съвременната наука предлага изключително добри възможности човек да подобрява компетентността си в областта на интимните отношения, както и уменията и способността си да бъде отговорен и развиващ родител. Миналата година в Бургаския свободен университет създадохме Лаборатория за психологична подкрепа и развитие, в която се опитваме заедно с моите студенти да разработваме нови програми за образование в областта на междуличностните отношения и родителството. Ако това ви интересува, бихте могли да намерите повече информация в сайта на Бургаския свободен университет.
много отдавна
МАРИЕТА ДИМОВА от гр.Карлово, България
medium,jurist,art therapist, Freelancer
8
Какво ще кажете за създаване на институт по сексуалността - такива има в Китай и Канада
много отдавна
Румен Бостанджиев Съвременната сексология е с над 100 годишна традиция и институти по сексология съществуват от десетилетия в Прага, Берлин, Амстердам и много други европейски страни.
За мен са интересни отношенията в интимната двойка и семейството и навярно именно това е областта в която у нас си струва да се създаде специализирана институция с изследователски, образователни и терапевтични задачи.
много отдавна
Деси Йорданова от гр.Добрич, България
Специалист Маркетинг и Търговия, Freelancer
9
Здравейте Доц. Румен Бостанджиев,
практикувам йога от известно време и в курса се заговорихме за линейния и кръгов секс. Според тантра линеен е когата жената като ин прияма енергия (по облагодетвелствена така да се каже), а мъжт като ян единствено отдава такава на жената. Докато при кръговият секс мъжът отдавайки на жената, приема след това енерия от нея и се завихря едно колело. При първият вариант (линейният), тъй като няма предаване на енергии, има един недостиг при мъжът, който се компенсира с постоянно желание за акт. Докато при кръговият според тантра, поради обменът на енергии в резултат се получава една завършеност, хармония и взаймственост, която не предразполага към всекидневна жажда за полов акт.

Доколко истина смятате, че има в тази теория и вие като утвърден сексолог подкрепяте ли я?

Благодаря ви!
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Не съм много сигурен, че точно предавате източната традиция във възприемането на еротичното общуване. Това не е и толкова важно.
Ог позициите на съвременната междуличностна невробиология еротичното общуване може да се възприема като обмен на информация и енергия, в който и двамата партньори имат равностойна роля.
Когато интимната близост е израз на емоционална, духовна и интелектуална свързаност, тя би могла да стимулира по несравним начин личностното израстване и на двамата във връзката, като при това да поражда и постоянен копнеж за еротично-чувствени преживявания. Не съществуват никакви основания еротичното да се противопоставя на духовното и в този смисъл някои индийски постановки за въздържане от еякулация с цел да се съхрани т.н. "ин" енергия, са напълно несъстоятелни от съвременна гледна точка.
много отдавна
ива иванова от гр.Монтана, България
Управител фирма, Freelancer
10
Здравейте доц. Румен Бостанджиев.Аз искам да попитам защо в началото на една връзка сексът е толкова емоционален и вълнуващ,а след няколко месеца е съвсем различно?Имам и още един въпрос.Със сегашния ми приятел,преди да бъдем заедно и двамата сме имали многодишни връзки,но колкото и да се харесваме и да ни е добре заедно, усешам че той мисли за бившата си.Дали още я обича?Лошото е че аз също мисля за бившия си и дори понякога не мога да мигна по цяла нощ.Благодаря за вниманието,надявам се да ми отговорите
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Как ще се развият отношенията в една интимна двойка зависи от това, което свързва партньорите и от готовността и на двамата да инвестират във връзката си. Разочарованието, което споделяте не е задължително и си струва да изясните за себе си какво се случва в отношенията с приятеля ви за да с е променя така вашето усещане.
Професионалната подкрепа в такава ситуация може да помогне възможността за по-добро осмисляне на опита ви и намиране на най-добрите за вас решения.
много отдавна
Соня Рашкова от гр.София, България
Отдел "Връзка с клиенти", Резон ООД
11
Здравейте доц. Бостанджиев,
на каква възраст е подходящо да запознаем децата си с темата за секса, за рисковите ситуации свързани с него и естествено болестите предавани по полов път, за да придобият правилна представа?
много отдавна
Румен Бостанджиев От най-ранната си възраст децата се интересуват от въпросите, засягащи сексуалността, интимните отношения и различията между двата пола.
Ако вие имате отношения на доверие и откритост с децата си, то те със сигурност ще ви попитат за всичко, което ги интересува в тази област.
Няма никакъв смисъл вие превантивно да ги плашите с "рисковете от секса" тъй като не в това е същността на образованието, което искате да им дадете.
Ако детето ви е в пред пубертетна или пубертетна възраст добре е да знае как може да избягва нежелана бременност като използва презервативи, но още по-важно е да знае как да изгражда пълноценни и отговорни човешки отношения , основани на взаимно уважение, загриженост и любов
много отдавна
Соня Рашкова Благодаря за отговора Ви! много отдавна
Светозара Бусарова от с.Железница, България
БЕЗРАБОТНА, Дирекция Бюро по труда Сердика
12
Здравейте,доц. Бостанджиев! Към специалист като Вас,човек може да зададе хиляди въпроси,но аз искам да знам как, при употреба на антидепресанти ,една жена може да си върне нормалния сексуален живот!?! Благодаря! Приятен ден!
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Като психиатър с над тридесет години психиатричен опит аз съм категоричен противник на продължителния прием на антидепресанти. Промяната в онтошенията и начина на живот е това, което помага човек да преодолее депресивните си настроения и мисли. Антидепресантите потискат сексуалното желание и при продължителна употреба още повече създават предпоставки за социална и сексуална изолация, което само задълбочава депресията.
Ако лекуващият ви психиатър е на мнение, че приема на тези медикаменти е вашата доживотна съдба, струва си да си помислите дали не е добре да чуете и друго мнение
много отдавна
Оханес стоянов от гр.Варна, България
Шеф на себе си, домоуправител
13
Zdrawejte g-n Бостанджиев,от дълги години не мога да установя дали съм болен човек или съм просто секс маняк :)) жена ми вече има стрес от погледа ми само :)) Имам чувството ,че съм бездънна яма за секс или нещо като секс машина :)) Ако пия бром дали ще ми помогне ?:))
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Докато мислите за себе си като за "секс машина" или "секс маняк", нито "бром" нито каквото и да е би могло да ви помогне.
Думите, в които се оплитате, са лишени от всякакъв смисъл и се превръщат в препъни камъни пред възможността да се разбере какво точно се случва между вас и жена ви.
Ако искате нещо да се промени в по-добра посока, бихме могли да се видим лично в кабинета ми с вас и съпругата ви, за да открием по-разбираем език на който да говорим за преживяванията и отношенията си.
много отдавна
Ангел Петров от Централна Африканска Република
14
Уважаеми Доцент Бостанджиеб, На какво се дължи това че Все повеме жени Ви задават въпроси? И все повече Те са тези, дето се дърпат при желание от страна на Мъжете за интимни връзки? На какво се дължи това. Има ли връзка между доброто парично състояние и секса? И не са ли много взискателни Жените? Вярно ли е твърдението че жените с по тъмен цвят на кожата са по добри в секса?
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

За съжаление не бих могъл да се съглася с нито едно от твърденията, които вие изказвате.
Не е вярно, че жените задават повече въпроси, нито, че те се дърпат повече при желание от страна на мъжете, нито пък, че за да има човек пълноценни сексуални отношения, непременно трябва да е богат.
Всъщност имам чувството, че вие се жалвате от липса на сексуална отзивчивост от страна на ваша партньорка, което вие сте склонен да отдавате на недостатъчната ви финансова стабилост.
Колкото до това кои жени са "по-добри в секса", най-напред трябва да изясним за кого и в какво се правят оценките.
За съжаление на така завоалирано зададени лични въпроси трудно бих могъл да ви дам смислени отговори, но ако може да споделите на четири очи това, което ви притеснява, навярно ще се разберем по-добре.
много отдавна
Ангел Петров Доцент Бостанджиев, благодаря за отговора Ви. Що се отнася до Моят сексуален живот се надявам да е бил успешен . Имам 2 прекрасни деца и Любяща жена.Паричния проблем в семейството Ми ни сплотява, и питането Ми е просто информативно. Нали Вие сте Доцент ? И мога да задам въпрос на който не намирам отговор много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Оставам в готовност да търсим заедно отговорите на лично значимите за вас въпроси, свързани със сексуалността.
много отдавна
Наньо Нанев от гр.Пловдив, България
Security Guard, Guard Security
15
Doktore zdraveite, mnogo mi se iska da pravq po chesto sex s jena si, no se chuvstvam prekaleno izmoren i otegchen. kakvo da pravq?
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
По-добро лекарство за умората от съня не познавам. Колкото до отегчението - нещата са по-сложни и решението може да бъде открито единствено от двама ви. Готов съм да ви помогна, ако желанието за промяна е и от двете страни.
много отдавна
Костадин Калайджиев от гр.Пловдив, България
Specialist Business Development, Lufthansa Technik Sofia Ltd.
16
Здравейте, интересни въпроси и на мен също ми е интересно как може човек да поддържа сексуалното си здраве - продължителна ерекция/възбуда/т.н. при динамиката , мръсотията, лошата храна и други вреди, които ни заобикалят? Доста чсто вече се срещат сексуални смущения и при жени, и при мъже под 35г - на какво се дължи това и как може да бъде коригирано?
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Едва ли някога човек е имал по-добри възможности да поддържа сексуалното си здраве, от колкото това може да стане днес.
Дали в динамиката на живота си ще намерите баланс и хармония, дали ще успеете да запазите чистотата си в съществуващата мръсотия, дали ще се храните здравословно и ще избирате здравословен начин на живот - всичко това е въпрос на ваш избор.
Колкото до ерекция, възбуда и т.н. - единствено от вас зависи да сте с точния за вас човек и изграждате съвместно точно тези отношения с него, от които и двамата имате нужда
Въпросът е дали ще изберете да се оплаквате и вайкате в стила, в който ни учат лошите медии, или ще изберете да търсите добрите възможности, които един интелигентен човек винаги би могъл да открие във всяка среда и във всяко време
много отдавна
Костадин Калайджиев Благодаря ви много! Приятен ден. много отдавна
Михаил Воденичаров от гр.Бургас, България
СЪДРУЖНИК, ЖУ-БГ ООД
17
Здравейте доц. Румен Бостанджиев,
Искам да попитам , защо все повече се срещат асексуални хора, и дали изобщо стреса е виновен за това, до колкото знам липсата на секс е предпоставка за депресивни състояния и засилване на стреса.
много отдавна
Михаил Воденичаров Следващия ми бъпрос е защо може да говорим "свободно" за секс а като го правим гасим лампите ? много отдавна
Румен Бостанджиев Идеята за "асексуалността" бе изфабрикувана от медиите. В този смисъл е абсурдно да търсим "виновни", за нещо което не съществува.
Всеки човек би могъл да извърши позитивна промяна в живота си не като търси виновни, а като се опитда да разбере какво иска да промени, след което се ангажира лично с желаната промяна
много отдавна
кубрат денизов от с.Гиген, България
18
Здравеите доц.Бостснджиев,за секса въпросат ми е:трябва ли да има гранници и ако да до каде са те? Психологически един въпрос имам които много ме интересуваше и искам да чуя и вас и тои е:от каде произлиза човека и света? Благодаря предварително!
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
За съжаление въпросът за "произхода на човека и света" не е от сферата на професионалната ми компетентност, затова ще е добре да се обърнете към някой друг за отговор
много отдавна
Нели Магова от гр.Пловдив, България
Брокер Недвижими Имоти, Freelancer
19
Здравейте доц. Румен Бостанджиев ,дано все така успешно се развивате ! Много са въпросите които трябва да си зададем при катастрофите и напрежението на които сме подложени , но това не е проблема който трябва да ни тревожи . С времето успяваме да се справяме с трудностите и някак си успяваме да преживяваме, но на какво учим децата си ?!ПОВЕЧЕТО ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЩЕ СА ОТ ПОЛЗА, ОСОБЕННО ЗА МЛАДИТЕ КОИТО НЕ СА НАЯСНО !ЕДНО УДОВОЛСТВИЕ КРИЕ РИСКОВЕ ,А В ДНЕШНО ВРЕМЕ ЗАБОЛЯВАНИЯТА СА МНОГО, НЯКОИ ОТ ТЯХ ПАГУБНИ ! ДЕЦАТА СА НАШЕТО БЪДЕЩЕ ,НЕКА НЕ ГО ЗАБРАВЯМЕ !!!!!
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,
Напълно съм съгласен с вас
много отдавна
Царина Станкова от гр.Плевен, България
детегледачка, дом за медико социални грижи плевен
20
Здравейте! Въпросът ми е подобен на този на Мартин Маринов и Свилена Георгиева- как можем да се борим с липсата на желание за секс? Трябва ли да се търси помощ?И каква например лекарства или?
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

За да намерите смислен отговор на въпроса, който задавате за себе си, най-добре е да направите опит да се изясни по-добре ситуацията и така да откриете възможностите за промяна, с които вие бихте могла да се ангажирате. Терапевтичната подкрепа е нещо важно в тази посока и ако желаете да обсъдим вашата ситуация, бихте могла да ми се обадите на 0888-92-43-69 за да си запишете консултативен час в удобно за вас време.
много отдавна
Ива Тодорова от гр.София, България
Асистент офис ОЕТРСД (Организатор експедиция, товаро-разтоварна и спедиторска дейност, Econt Express
21
Здравейте г-н Бостанджиев,

Притеснявам се да коментирам проблемът си тук.
Как бих могла да се свържа със Вас за консултация ?
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Телефонът, на който бихте могли да се свържете с мен за да си запазите час за консултация в удобно за вас време е 0888-92-43-69.
Ако не живеете в България, бихте могли да използвате и възможността за онлайн консултация, която е описана в сайта ми www.bostandjiev.eu
много отдавна
Тодор Василев от гр.Велико Търново, България
военен пенсионер от 2010 г., Freelancer
22
Сексът в последните десетилетия на миналия век и сегашните на новия се фетишизира според мен прекалено.
Не мисля, че за да са нормални и прекрасни взаимоотношенията между половете най-важен е сексът.
С появата на "съвременните" течения във взаимоотношенията между еднаквите полове, мисля, че се опорочи истинското значение на секса и неговата социална роля.
Извън темата:"Детеродният орган предоставен от ГОСПОД на хората за да се размножават се превърна в нещото ,което определя взаимоотношенията между хората, социалният им статус ако щете и кариерното им развитие и т.н.
Моля коментирайте моето виждане!
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Виждането, което представяте е поредица от антитези. Ако се опитате да формулирате какви точно са вашите тези, свързани със сексуалността, бих могъл да ги коментирам
много отдавна
Тодор Василев Трудно ми е да се съглася, че не сте ме разбрали!
Съвсем просто:Сексът ли е определящото във социалните отношения?
много отдавна
Евгени Батев от гр.Сандански, България
23
Кой Ви е любимият Европейски град ?
много отдавна
Румен Бостанджиев Лондон и Брюж много отдавна
Валерия Йорданова от гр.Горна Оряховица, България
Застрахователен брокер, SDI GROUP OOD
24
Здравейте , чаровна усмивка имате !
Въпроса ми е : Как жена на моите години (44 години) може да отдалечи колкото е възможно повече идването на т.н. менопалза и проблемите които произтичат от нея ?
Благодаря предварително ! Успех !
много отдавна
Румен Бостанджиев Здравейте,

Едва ли има начин да отдалечите с усилия на волята си настъпването на менопаузата, а и на вашата възраст това съвсем не е непосредствено предстоящо събитие. Освен това, когато и да дойде, менопаузата е единствено край на репродуктивната възможност, но не и на способността за еротични преживявания, емоционална свързаност и пълноценна интимна близост. Интересно е да коментираме какви са вашите притеснения от "проблеми", свързани с менопаузата, тъй като промените в тази възраст не е задължително да са проблематични.
много отдавна
Любомир Иванов от гр.Севлиево, България
Студент, Технически Университет
25
Здравейте, Доцент Бостанджиев, ще си позволя да задам повече от един въпрос. Когато правим любов с приятелката ми след определено време ми казва, че й се ходи до тоалетна. Чел съм статии, че ако й се ходи до тоалетна не може да свърши, вярно ли е това ? Не ми се е случвало с предишни партньорки, къде е проблема, че момичето, с което съм сега не може да свърши ? Вторият ми въпрос е свързан с презервативите, приятелката ми се оплаква, че усеща парене, опитвали сме с кондоми на различни производители, но ефект няма, какво да правим ? Бях първи на сегашната си приятелка и знам, че първите пъти е нормално да не й е особено комфортно, но това продължава доста време,а не няколко акта. Оправдавахме го с това, че е спортистка и в тази част на тялото си е много стегната, може ли проблема да се крие другаде? От всички неща, които изписах резултата е, че приятелката ми няма особено желание да прави любов.
много отдавна
Антон Стоянов от гр.София, България
Manager, Freelancer
26
Здравейте, доц. Бостанджиев,

Благодаря Ви за включването!

След интимен контакт с жена, тя ми споделя, че е получила и физически и психологически (ментален) оргазъм. Любопитно ми е, дали вторият вид оргазъм се получава благодарение на определен/спецефичен мъж, който е проникнал в нея; или, не толкова на проникването в жената от този определен мъж, а от въображението на дадена жена, докато приема мъжа в себе си, и дори може би, завладяна от оргазъма, забравя не толкова, че има интимен контакт с мъжки индивид, а че е обладавана от точно този мъж. Имам предвид: дали психологическият оргазъм се изпитва от жената благодарение, че тя самата е в стихията на оргазма си, а не толкова, че е с определен мъж, който физически я докарва до този оргазъм. Нещо като, за да запаля голям огън са ми нужни първо крехки дръвца докато се разгори, а после с времето на горене, то големия огън се подхранва с големи дървета.

Да добавя: моя приятелка ми е споделяла, че е получава психологически оргазъм само докато е била с мен. Концентрирам се не върху това дали тя ще има такива оргазми (дано да!) със следващия си партньор, а каква е била причината да е нямала такива оргазми с предишните си приятели. (Това ме подтиква да се опитвам да бъда победител и на двата фронта, но можел ли да покорим всеки сияещ връх ...???! (дами, извинете ме тук!) Също така съм забелязал, че така нареченият психологически оргазъм се изпитва след настъпването на няколко физически оргазми: това дали е моя заключителна грешка, която идва от мой личен опит и разговор с интимен партньор или може би съм прав?
много отдавна
СЕВДЖАН МЕХМЕДОВА от Великобритания
Manager, cottage cafe ltd
27
здравейте,
искам да попитам относно нашумялата тема наскоро по националните телевизии.
Как вие гледате на насилието в тази точка и сексуалното насилие вирху жените и мислите ли ,че вьв Бьлгария секс , сексуалност и насилие са добре познати ? Как ние възпитаваме децата си в дома , училище и общество или думата секс е табу все oще?
много отдавна
СЕВДЖАН МЕХМЕДОВА Одобрявате ли сексSHOP магазините и това , което се продава там Или това е бизнес от който се правят само пари ? много отдавна
МАРИЕТА ДИМОВА от гр.Карлово, България
medium,jurist,art therapist, Freelancer
28
Kakwa може да е причината и има ли лек за продължителен цикъл - може ли да е на нервна и емоционална основа?
Извинявам се за малките неразбории тук - но имам такъв проблем в момента?
много отдавна
Галерия
Търсене в интервютата
Какво е Pro Интервю?
ProИнтервю е нова форма на интервю, непозната и невъзможна до сега в България.

Това е on-line интервю, с продължителност една седмица.

Въпроси може да задава всеки член на професионалната мрежа Probook.

Интервюираният отговаря директно, а задаващият въпроса има право на допълнителни уточнения и въпроси.

Водещият има задължението да не допуска дублиране на въпроси и нецензурно съдържание.