Професионална мрежа

ProИнтервю

  • Евгени Василев – управител на Arco Real Estate Bulgaria
  • Евгени Василев

    България / гр.София

    Евгени Василев е управител на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate Bulgaria, част от естонската Arco Vara group, от 2008 г.

Преди това също се е занимавал с имоти като е бил директор Агенция в консултантската компания Elta Consult AD, която по това време е част от мрежата на CB Richard Ellis (CBRE). Експерт е по въпроси, свързани с пазара на недвижими имоти в България, дейността на компанията в страната, естеството на посредническата дейност и работната среда.
Милена Богданова
Водещ на
ProИнтервю

Свържи се
Вашите въпроси и отговорите на Евгени Василев
Милена Богданова от гр.София, България
главен редактор, Резон ООД
1
Господин Василев,
Може ли да се направи паралел между пазара на недвижими имоти в България и Естония? Какви са разликите и приликите между двата пазара през последните 2-3 години?
много отдавна
Евгени Василев Здравейте г-жа Богданова,

По време на финансовата криза от последните години пазарът на недвижими имоти в Естония претърпя много по-голям спад в сравнение с този в България. След едно съществено движение надолу последва и умерен растеж, който се прояви по-бързо отколкото в България. Като цяло наблюдаваме едно изоставане с около година на пазара тук в сравнение с този в Естония. Стабилизирането, което виждаме сега на пазара в София беше факт преди година на пазара в Талин например.
Не трябва да забравяме, че и като обем пазарът там е значително по-малък, което предполага и по-динамични развития. Освен това нормативната уредба и ясните правила, при които работят агенциите там и всички участници - продавачи, купувачи и брокери - спомагат за едно по-бързо и стегнато възстановяване.
много отдавна
Владимир Йосифов от гр.София, България
2
Добър ден г-н Василев, доволен ли сте от facebook.com/ArcoRealBG ?

Успех !
Създали сте интересен екип .
В старият офис на Arco Real Estate имаше приятна атмосфера .
Бъдете здрав !
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-н Йосифов!

Разбира се, че сме доволни от всички възможни начини за популяризиране дейността на Arco Real Estate в България.

Ако имате някакъв конкретен въпрос относно facebook.com, ще се радвам да ви отговоря.

Благодаря ви за поздравленията относно атмосферата и екипът, искрено се надявам и вярвам, че Arco RE едно наистина приятно място за работа и развитие.

Поздрави!
много отдавна
Владимир Йосифов Здравейте г-н Василев!
Г-н Василев, въпросът ми беше конкретен за facebook.com/ArcoRealBG, а не за facebook.com.

facebook.com/ArcoRealBG е изчистен от всичко, което би "разсейвало" хората в Facebook.

Успех на Вас и екипа на Arco Real Estate !
много отдавна
Евгени Василев Здравейте отново, г-н Йосифов!

Фирмената facebook страницата Arco Real Estate е още един начин, по които ние достигаме до своите настоящи и потенциални клиенти и партньори. Всички интересни педложения и събития, свързани с компанията се публикуват на нея. Всеки месец чрез жребии двама наши приятели в социалната мрежа имат възможността да се включат в програмата ни за лоялност. Тя предлага преференциални условия за услугите, които предоставяме. В рамкте на последните няколко месеца увеличихме харесванията на страницата над 2 пъти, от което няма как да не ме радва.

Поздрави и успех!
много отдавна
Владимир Йосифов Здравейте отново, г-н Василев !
Харесвам фирмената facebook страница на Arco Real Estate,
така както харесвам стоки с изчистени етикети . Тук няма рецепти за гювеч и сладки с цедено кисело мляко ...
Идеята Ви за Томбола е много добра !
---
Г-н Василев, може би въпросът ми Ви се е сторил провокация .
Не, няма провокация .
Исках да видя Вашият отговор защото Фирмената facebook страница на Arco Real Estate е пример за Добра работа на Фирма с Добро име .
Харесвам работата на някои компании в бранша защото променят останалите агенции. Това е .
Радвам се, че има агенции като Arco Real Estate на Пазара .

Поздрави и успех !

P.S.
Не си търся работа .
Думите ми са обективни .
много отдавна
Анета Петкова от гр.Смолян, България
Лицензиран оценител на недвижими имоти, Freelancer
3
Господин Василев,
Въпросът ми е дали съществува сайт, в който могат да се намерят
средните пазарни цени на различни видове имоти (не само жилища) в
различни населени места в България през последните няколко години.
Става въпрос за статистика на действителни пазарни цени, на които
се реализират сделки.
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-жо Петкова!

Благодаря и на Вас, че се включвате с въпрос.

Доколкото ми е известно, има много сайтове за недвижими имоти в България, но повечето от тях предлагат информация само за „офертни” цени. Права сте, че трудно би могло да се открие коректна информация за реалните стойности, при които се сключват сделките за покупко-продажба на недвижими имоти. Причините се много. Въпреки това, Arco Real Estate Bulgaria е агенция за недвижими имоти, която разполага с екип от чудесни, висококвалифицирани специалисти (брокери и оценители), които биха могли да предоставят подобна информация.

Поздрави!
много отдавна
Анета Петкова Много благодаря! При необходимост предполагам, че бих могла да се свържа с вас за помощ. много отдавна
Евгени Василев Разбира се, г-жо Петкова.

С най-голямо удоволствие ще откликнем на Ваше запитване!

Успех!
много отдавна
георги трънков от гр.Велико Търново, България
инженер - геодезист, Freelancer
4
Г-н Василев, смятате ли, че в екипа на подобна компания има място за лиценциран геодезист?
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-н Трънков!

Arco Real Estate Bulgaria постоянно разширява екипите си и сферите на действие. Всеки мотивиран специалист от областта на недвижимите имоти е добре дошъл при нас!

Поздрави!
много отдавна
георги трънков Здравейте, г-н Василев.
Благодаря за отделеното внимание. Има ли представителство компанията във Велико Търново и как мога да приложа познанията и опита си в областта на геодезията и кадастъра в нея?
Поздрави!
много отдавна
Евгени Василев Здравейте отново, г-н Трънков.

Аrco Real Estate все още не разполага с офис във Велико Търново, но поддържа контакти с колеги брокери и оценители във Вашият красив град.

Съветвам всички желаещи да кандидатстват за работа в Arco RE, да изпратят подробна автобиография на info@arcoreal.bg.

Поздрави и успех!
много отдавна
Пламен Петров от гр.София, България
Офис Мениджър, МИ-РЕКС 2 ЕООД
5
Как бихте коментирали и какво е вашето мнение и отношение относно
закона за брокерите на недвижими имоти, съставен от НСНИ ?
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-н Петров!

Напъно подкрепям инициативата на НСНИ за регулация на пазара. Опитът на Arco Real Estate в други страни показва, че подобна нормативна уредба е единствено и само в полза на всички добронамерени и сериозно участници на пазара.

При нас конкретно отдавна са залегнали правила, които спазваме много стриктно - подписване на посреднически договори с ясни права и задължения за двете страни, издаване на документи за всички плащания, всички служители в компанията работят на редовни трудови договори и т.н.

Важен е и професионалният ценз, който е залегнал в проектозакона. Трябва да е ясно обаче как и от кого ще бъде налаган този ценз, за да има равнопоставеност за всички агенции и брокери в страната.


Поздрави!
много отдавна
Калин Калинчев от гр.София, България
6
г-н Василев искам от вас съвет дали и как да процедирам,ако се обърна към професионален брокер за намиране на подходящ за бизнеса ми имот.имайки впредвит,че това е едно от най-големите пера съответно и жизненоважно за развитието и съществуването на бизнеса ми.въпроса ми е продиктуван от досегашните ми неуспешни опити за работа с различни агенции,като вече съм бил клиент на подобни и като продавая и копувач по настоящем,Благодаря предварително.

Поздрави:
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-н Калинчев,

Първо, бих искал да изразя своята благодарност за това, че не сте се отказали от това да работите с агенции за недвижими имоти, въпреки неуспешните опити до момента. Аплодирам ви и за това, че продължавате да правите бизнес и ви желая много бъдещи успехи!

Относно въпросът Ви, ще се опитам да задам основни характеристики и параметри за успешна работа с брокер недвижими имоти. От Вашето запитване не става ясно за какъв тип имот става въпрос, но ще предположа, че говорим за офис или магазин. Изключително важно е Вие като клиент да имате ясна представа от какво точно имате нужда, така ще можете да зададете максимално ясни критерии на търсене. В последствие ще можете да изисквате от Вашия брокер да се придържа строго към зададените критерии на търсене и да не Ви предлага имоти, които не отговарят на нуждите Ви. Желателно е Вашият консултант-брокер да има основни познания за сферата на бизнеса Ви, така ще може максимално да се доближи до конкретното търсене. Не на последно място, професионалният брокер задължително трябва да е част от агенция за недвижими имоти, така ще можете да изисквате допълнителна услуга като: юридическа и правна помощ, счетоводна консултация и много други.

Екипът на Arco Real Estate разполага с най-актуалните данни за пазара на търговски и офис площи. Задължително е Вашият брокер да притежава тази информация,така няма да ви подведе относно актуалните ценови равнища.

Надявам се, че с това давам отговор на зададените от Вас въпроси. Ще се радвам да се свържете с мен и/или нашите колеги от отдел Търговски и офис площи и да обсъдим в детайли Вашето търсене и конкретни изисквания!

Поздрави!
много отдавна
Михаил Михайлов от гр.Варна, България
сътрудник продажби, Практикер Варна
7
Господин Василев,
В момента работя в сфера различна от недвижимите имоти, но имам желание да се занимавам с това. Какви са основните неща според Вас, на които трябва да наблегне един начинаещ брокер, за да постигне по-бързо успех в кариерата.
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-н Михайлов!

Радвам се, че имате желание да се развивате в тази сфера! Въпреки натрупаното с години негативно отношение и мнение за нашата област на дейност, Ви уверявам, че работата с недвижими имоти е изключително интересна и атрактивна. Това е работа изискваща високо ниво на професионална подготвеност, интелигентен подход и вяра в собствените сили.

Не е толкова важно да постигнете бърз успех, г-н Михайлов, а да се чувствате удовлетворен от работата си. Да усещате, че трупате ценен опит, че сте полезен на Вашите клиенти.

Като за начало е добре се подготвите по-теоретично за сферата на НИ. Да се запознаете с основни правни, технически, маркетинг и счетоводни термини. Да се поинтересувате от различните видове имоти, видове сделки. Кои са институциите, от които се издават най-често срещаните документи, необходими по сделките свързани с недвижими имоти. Добре ще е да получите основни насоки за отношението и работата с клиенти. Как да говорите по телефона, как да пишете писма, оферти и и-мейли, как да се държите на срещи и огледи и много други.

Служителите на Arco Real Estate следват ЕДИНЕН СТАНДАРТ ЗА РАБОТА, в който с подробности са описани по-горе споменатите термини и дейности.

Поздрави!
много отдавна
Георги Сачански от гр.София, България
управител-собственик, Смарт инженеринг ЕООД
8
Господин Василев,
каква е вашата прогноза за развитието на пазара на недвижими имоти за година напред? Ще продължи ли застоя в цените и в броя на реализираните сделки? Според мен, такъв блокаж на пазара на имоти, какъвто има последните две- три години, не е имало никога преди. Какво е вашето мнение- това дали ще продължи, или пазара ще се активизира?
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-н Сачански,

За нас резултатите в началото на година бяха изключително добри. Тази година регистрирахме най-добрите месеци януари и февруари като брой реализирани сделки за покупко-продажба, откакто съществува агенцията в България. Това за съжаление рязко се промени след началото на протестите и последвалите събития.

Трудно мога да си представя съществена динамика на пазара преди парламентарните избори. Въпреки това считам, че сега е добър момент за покупка на жилищен имот с оглед на това, че от известно време цените сякаш са се стабилизирали и дъното, за което всички говорят, може би е достигнато. Като цяло вярваме в пазара и неговото възстановяване, защото фундаменталните и макроикономически фактори са налице. Ако новото правителство се съсредоточи и върху стимулиране на реалните доходи на населението, това немимуено ще рефлектира и върху пазра на недвижимите имоти.

Поздрави!
много отдавна
Лори Кинцл от к.к.Златни пясъци, България
адвокат свободна практика /freelance lawyer/, Freelancer
9
Здравейте г-н Василев, вярвам, че в екипа Ви има утвърдени юристи в бранша , който управлявате. Има ли вероятност за регион Варна да кандидатствам за работно място в ръководената от Вас компания,на какви условия би трябвало да отговарям, къде мога да се запозная с изискванията към позицията.Благодаря предварително! С уважение! адв. Лори Кинцл - Варна
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-жа Кинцл!

Поласкан съм,че проявявате интерес за работа в Arco Real Estate. Към днешна дата в компанията работят две дами – висококвалифицирани юристи, бих казал: едни от най-добрите в София в сферата на ВЕЩНОТО, ОБЛИГАЦИОННОТО И ТЪРГОВСКОТО право. За момента не бихме могли да Ви предложим конкретна позиция, но ще се радвам да изпратите Вашите автобиография и координати, така ще можем да разчитаме на добър професионалист за регион Варна.

Успех!
много отдавна
Христо Христов от гр.Провадия, България
10
Господин Василев,
Във възход ли е пазара на недвижими имоти в България, ако не е , кога прогнозирате да бъде?
много отдавна
Евгени Василев Здравейте, г-н Христов!

Г-н Сачански (въпрос номер 8) зададе в общи линии подобен въпрос. За момента не бих могъл да добавя нещо повече. Искрено се надявам, че цялостната икономическа обстановка в държавата ще се промени към по-добро. Тогава, неименуемо, ще има и възход на пазара на недвижимите имоти.

Поздрави!
много отдавна
Галерия
Търсене в интервютата
Какво е Pro Интервю?
ProИнтервю е нова форма на интервю, непозната и невъзможна до сега в България.

Това е on-line интервю, с продължителност една седмица.

Въпроси може да задава всеки член на професионалната мрежа Probook.

Интервюираният отговаря директно, а задаващият въпроса има право на допълнителни уточнения и въпроси.

Водещият има задължението да не допуска дублиране на въпроси и нецензурно съдържание.